Ο Δήμος Βοΐου και η οργανωτική επιτροπή είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν ότι ο αγαπημένος αγώνας τρεξίματος, VoioRace, επιστρέφει ανανεωμένος για δεύτερη (2η) συνεχή χρονιά.
Το μεγάλο αυτό κοινωνικό και αθλητικό γεγονός το έχουν «αγκαλιάσει» όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Βοΐου και αθλητές απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό που συνδυάζουν μια εκδρομή στο Βόιο με τη συμμετοχή τους στην διοργάνωση.
Στο πρόγραμμα των αγώνων VoioRace, από φέτος προστίθεται και ο αγώνας δρόμου Νεαπόλεως. Ένας αγώνας που έχει χαρακτηριστεί ως ΄΄το πιο γρήγορο 10αρι (10χλμ) της Ελλάδας΄΄ και με εξίσου ανταγωνιστικό 5αρι (5χλμ). Η οργανωτική επιτροπή του VoioRace νιώθει ιδιαίτερη τιμή αλλά και υποχρέωση να ικανοποιήσει τις προσδοκίες όλων των αθλητών που θα λάβουν μέρος αλλά και των ανθρώπων που διοργάνωναν τον αγώνα Νεαπόλεως τα τελευταία χρόνια.
Η πρώτη εκκίνηση γίνεται την Κυριακή 19 Ιουνίου 2022 στη Νεάπολη, με τους διοργανωτές να επιχειρούν την επιστροφή στην αθλητική κανονικότητα.

Το  πρόγραμμα των τεσσάρων (4) αγώνων έχει ως εξής:

19 Ιουνίου στη Νεάπολη, (Αγώνας Δρόμου 5χλμ, Αγώνας Δρόμου 10χλμ.)

7 Αυγούστου στα Νάματα (Ορεινός Αγώνας Δρόμου 22χλμ.)

28 Αυγούστου στον Αυγερινό (Ορεινός Αγώνας Δρόμου 24χλμ.)

11 Σεπτεμβρίου στο Μπούρινο (Ορεινός Αγώνας Δρόμου 19χλμ.)

Με στόχο τη συμβολή στην ανάπτυξη της περιοχής και την παρακίνηση όλο και περισσοτέρων ανθρώπων να βιώσουν ξεχωριστές εμπειρίες με την οικογένεια, την παρέα και τους φίλους τους επισκεπτόμενοι εξαιρετικές τοποθεσίες, σχεδιάσαμε ένα διαφορετικό αθλητικό και ψυχαγωγικό event.
Όσοι έλαβαν μέρος στο 1ο VoioRace  μιλούν για αυτό με ενθουσιασμό και νοσταλγία, οπότε δέσμευση μας είναι να επιστρατεύσουμε τη φαντασία και την όρεξη της επιτροπής, ώστε να ενθουσιάσει και εκείνους που θα ζήσουν τη φετινή διοργάνωση.
Οι ηλεκτρονικές εγγραφές θα ανοίξουν στις 10 Μαΐου 2022 στη σελίδα https://voio.gr/polites/voiorace/.

Σας περιμένουμε όλους σε ένα ραντεβού περιπέτειας και δυνατής εμπειρίας.

Αφιέρωμα του agiotopia.gr στην Ιερά μονή Αγίας Παρασκευής

Ναματιανό οδοιπορικό 2020

Ηλεκτροδότηση στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Ναμάτων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Ένα αίτημα από το 2003, για να ηλεκτροδοτηθεί το Μοναστήρι Αγ. Παρασκευής Ναμάτων βαίνει ολοταχώς προς υλοποίηση μετά το αποτελεσματικό ενδιαφέρον του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη.
Μετά την σχετική επιστολή προς τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε. για κοστολόγηση της μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και την απάντηση του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., ο προϋπολογισμός του έργου (43.275,83 ευρώ) εντάχθηκε στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους και έλαβε την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 31ης Αυγούστου 2020, ύστερα από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Κοζάνης Γρηγόρη Τσιούμαρη.
Έκτοτε ενεργοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες από πλευράς Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.
Το ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Ναμάτων, που χρονολογείται πριν το 1500μ.χ. (σύμφωνα με ενθυμήσεις στις αρχές του 14ου αι.), είναι το αρχαιότερο της Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης.
Το 1921 – 1922 γίνονται κτιριακές ανακαινίσεις που 22 χρόνια αργότερα καταστράφηκαν δια εμπρησμού από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής την 25η Νοεμβρίου του 1943, μαζί με το ανυπολόγιστης αξίας χειρόγραφο Ευαγγέλιο που φυλάσσονταν στη Μονή.
Το μεγάλο κτίριο δεν ξανακτίστηκε, τα δε υπόλοιπα κτίσματα δεν συντηρήθηκαν και κατέρρευσαν το ένα μετά το άλλο μένοντας μόνο το Καθολικό, ενώ με σύμβαση Πολιτείας και Εκκλησίας το 1952 – 1953, παραχωρήθηκε και η εναπομείνασα περιουσία της Μονής σε ακτήμονες γεωργούς της περιοχής.
Η Μονή επανιδρύθηκε το 2003 με ενέργειες του μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης Αντωνίου. Το 2007 ενώθηκε η Ιερά Μονή μέσω της κεντρικής οδού που ασφαλτοστρώθηκε με Εράτυρα, Σισάνι, και Νάματα.
Η Μονή σήμερα αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο της Ορθοδοξίας μας με πλήθος επισκεπτών από όλη την ευρύτερη περιοχή.


Αναβίωση εθίμων Ναμάτων. Κλήδονας 21/6/20Μια ακόμα ιστορική καταγραφή του Δημ. Παράσχου, στο νέο του βιβλίο

Πολλά χρόνια στους ατελείωτους και απεριόριστους δρόμους της μουσικής, αλλά και στην έρευνα, ο Δημήτρης Γ. Παράσχος, εκτός από φαρμακοποιός, είναι ένας εξαιρετικός μουσικός και συγγραφέας-καταγραφέας της παράδοσης.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο «Βλάστη (Μπλάτσι) – Νάματα (Πιπιλίτσα), ταυτότητα, μύθοι και πραγματικότητες», το οποίο σύντομα θα παρουσιαστεί στο κοινό.
Η παρούσα μελέτη - έρευνα είναι αποτέλεσμα εικοσάχρονης και πλέον αναζήτησης για ένα θέμα που στις μέρες μας και μέσα στη δίνη της παγκοσμιοποίησης φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως πρακτική σημασία. Πολύ απλά, αποσκοπεί να δείξει, πώς μια κοινωνία δύο αδελφών χωριών, της Βλάστης και των Ναμάτων, εξαιτίας των εθνικιστικών εξάρσεων και των κοινωνικών διαφοροποιήσεων και τάξεων, έφτασε στις μέρες μας να αντιμετωπίζει κρίση ταυτότητας και να διατηρεί μια εντελώς ακατανόητη εικόνα για τους τρίτους σχετικά με το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι δύο αυτές κοινότητες υπήρξαν βλαχόφωνες και οι κάτοικοί τους είναι Έλληνες βλαχικής καταγωγής. Το θέμα της μελέτης δεν είναι επί του παρόντος τι είναι οι Βλάχοι, όπως πολύ σωστά γράφει ο Αστ. Κουκούδης, αλλά το ποιοί είναι οι Βλάχοι. Το τι είναι το έδειξαν και το δείχνουν σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως στη μητρόπολή τους, την Ελλάδα, ως αναπόσπαστο κομμάτι της. Εντελώς ενδεικτικά αναφέρουμε τα ονόματα Ζάππας, Τοσίτσας, Στουρνάρας, Δούμπας. Έχει λοιπόν χαρακτήρα “ενωτικό” και αποσκοπεί στην εξήγηση και ουτοπικά ίσως στην εξάλειψη μίας άσκοπης, στις μέρες μας, διχόνοιας, που ταλανίζει πολλά χρόνια την κοινωνία των δύο χωριών.


Στις 9.30 η εκκίνηση του 12ου Ορεινού αγώνα Ναμάτων με πληθώρα προσέλευση αθλητών από όλη την Ελλάδα. 

Συμμετοχές:

  • 88.Σιώχος Βασίλειος 87.Φαχαντίδης Νικόλαος 86.Φιλίππου Παναγιώτης 85.Μπαλτζής Βασίλειος 84.Χρονόποθός Κωνστάντινος 83.Μπαμπιτέγος Απόστολος 82.Ιωάννου Ιωάννης 81.Μπαρμπούλης Απόστολος 80.Γιαννουλοπούλου Αναστασία 79.Μαραμής Αθανάσιος 78.Καραλάζος Δημήτρης 77.Παπαρταιανού Ευδοξία 76.Παπατραιανού Γιώργος 75.Αναστασόπουλος Μιχαήλ 74.Περικλέους Βασίλης 73.Ξυδάς Αρίστος 72.Νατσιόπουλος Κωνσταντίνος 71.Γεωργιάδης Παντελής 70.Σταμάτης Αγγελος 69.Αμαραντίδης Μιχαήλ 68.Χασάπης Χρήστος 67.Δημητριάδης Αμβρόσιος 66.Νοβάτσης Γιώργος 65.Δημάδης Ναούμ 64.Κουτσώνας Δημήτρης 63.Τοσίδης Δημήτρης 62.Μπρέτσα Μαρία 61.Λάσπας Ευάγγελος 60.Κοκουφίκας Απόστολος 59.Πανάτσας Κώστας 58.Καραγιαννίδης Χρήστος 57.Ζαγκρέτα Αικατερίνη 56.Χαντζής Απόστολος 55.Μαρκόπουλος Εμμανουήλ 54.Μητσιάρα Σοφία 53.Δασκαλόπουλος Ευθύμιος 52.Καραμανώλης Κωνσταντίνος 51.Αλεξόπουλος Γιάννης 50.Κονιτσιώτης Μιχάλης 49.Χασιώτη Φανή 48.Παππάς Βύρων 47.Κοσμίδης Συμεών 46.Θεοδώρου Σπυρίδων 45.Χερίδης Αχιλλέας 44.Παγκαλίδης Κωνσταντίνος 43. Δουδούμης Λουκάς 42.Βλαχοδήμος Ιωάννης 41.Δαλακιούρης Γεώργιος 40.Γαύρος Αναστάσιος 39.Δούνας Αντώνιος 38.Χρησοστομίδης Θεοχάρης 37.Γαργάνης Πασχάλης 36.Αθανασιάδης Ανδρέας 35.Λογδανίδης Δημήτριος 34.Μπιλλιούσης Σωτήριος 33.Λιάλος Κωνσταντίνος 32.Σακαρίδης Σεραφείμ 31.Ζήκος Βασίλειος 30.Χάιτας Νικόλαος 29.Μπαλτζής Βασίλειος 28.MIJALCO ANDONOVSKI 27.SLAVCO BACULESKI 26.DEJAN ANGELOSKI 25.Μπασδέκης Στέργιος 24. UZUNOVA VALENTINA 23.Χατζής Απόστολος 22.Τσιριγώτης Βασίλης 21.Μαρκόπουλος Μιλτιάδης 20.Ζιώγος Ευθύμης 19.Ορφανίδου Στέφη 18.Δάλλας Νικόλαος 17.Μπαρτζώκας Στέργιος 16.Παρτσάνης Θωμάς 15.Ανδρονικίδης Ιωάννης 14.Λάππας Σάκης 13.Τσαφαρλής Κωνσταντίνος 12.Αλιφέρης Παναγιώτης 11.Στημονιάρης Αθανάσιος 10.Φαγκρίδας Κωνσταντίνος 9.Βασβατέκης Σωτήρης 8.Μπέλλας Κωνσταντίνος 7.Ζαμπέτογλου Γεωργιος 6.Καρακίτσιος Ευάγγελος 5.Γκάτσας Κωνσταντίνος 4.Πλακεντάς Κοσμάς 3.Αποστόλου Μαρία 2.Τριανταφύλλου Τάνια 1.Καρπούζα Βίκυ


Αλλαγή σκυτάλης στην Προεδρία της Κοινότητας Ναμάτων με τον Κο Γιώργο Χαλδούπη στο τιμόνι πλέον μετά την χθεσινή κλήρωση στο πρωτοδικείο Κοζάνης. Ο αποχωρών πρόεδρος Κος Παπαθωμάς ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον νέο Πρόεδρο της κοινότητας.

Ο Νεοεκλεγείς Πρόεδρος Κος Χαλδούπης δήλωσε 

"Μετά από την κλήρωση του Πρωτοδικείου κληρώθηκα για 4 χρόνια πρόεδρος των Ναμάτων! Θέλω να ευχαριστήσω τον συνυποψήφιό μου Δημήτρη Παπαθωμά καθώς και όλους τους ψηφοφόρους που ψήφισαν και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο του χωριού!"

Respect

Σε όλους αυτούς που με τα έργα και τις πράξεις τους προσφέρουν σ αυτόν τον τόπο

Σεβασμός η μόνη τουλάχιστον λέξη που μπορεί να έχει κάποιος για αυτούς που προσφέρουν στην κοινότητα. Ενδεικτικές φωτογραφίες για του λόγου το αληθές με την πιό πρόσφατη δημιουργία  παιδικής χαράς στο προαύλιο της εκκλησίας από τον συγχωριανό μας Γιώργο Τσιάρα του Νασέλη στις 25/5/2019


12ος Ορεινός Αγώνας Ναμάτων (11.8.2019)

Ο Δήμος Βοΐου-Δημοτική Ενότητα Ασκίου-Τοπική Κοινότητα Ναμάτων και η Φιλοπροοδευτική Ένωση Ναμάτων "Ο Άγιος Νικόλαος", διοργανώνουν το 12ο Ορεινό Αγώνα Ναμάτων στο Άσκιο (Σινιάτσικο), μήκους 21,500 χλμ, (συνολική υψομετρική 1.400 μ.) στα Νάματα Κοζάνης, στις 11 Αυγούστου 2019 και ώρα εκκίνησης 09.30 π.μ.

Δικαίωμα συμμετοχής:
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι ελεύθερα αθλούμενοι, οι αθλητές συλλόγων κλπ από ηλικίας 18 ετών και άνω.
(Για κάτω από 18 ετών πρέπει να γίνει η εγγραφή συνοδεία γονέα και με υπεύθυνη δήλωση αυτού).
Σε κάθε αθλητή ή αθλήτρια που θα τερματίσει θα δοθεί αναμνηστικό δίπλωμα και μετάλλιο συμμετοχής. Στους τρεις πρώτους άνδρες και στις τρεις πρώτες γυναίκες του αγώνα θα δοθούν και αντίστοιχα κύπελλα. Επίσης κύπελλο θα δοθεί για τη γρηγορότερη ανάβαση στην κορυφή.Αίτηση συμμετοχής:Η αίτηση συμμετοχής υποβάλλεται από 1η Ιουλίου 2019 έως 31 Ιουλίου 2019, ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: http://namataagonas.blogspot.com/
(πληροφορίες σε Κωνσταντίνο Πατσίκα τηλ. 6947441535)
Αντίτιμο συμμετοχής:
Το αντίτιμο συμμετοχής ορίζεται σε 10,00 ευρώ (και για μεμονωμένους αθλητές και για αθλητές συλλόγων, και δεν περιλαμβάνει γεύμα για τους αθλητές). Για την οριστικοποίηση της εγγραφής ο συμμετέχων αθλητής οφείλει να καταθέσει (εντός της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής) το αντίτιμο συμμετοχής του (10 ευρώ) στον τραπεζικό λογαριασμό: 0026-0717-17-0101517278 EUROBANK (ονοματεπώνυμο δικαιούχου λογαριασμού: Καραγιώργος Μάριος Δ.) σημειώνοντας το ονοματεπώνυμό του και τη φράση: «Για συμμετοχή στον 12ο Ορεινό Αγώνα Ναμάτων».
Μόνο μετά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και την επιβεβαίωση της κατάθεσης, θα οριστικοποιείται η εγγραφή και θα εμφανίζεται το ονοματεπώνυμο του αθλητή στη λίστα των συμμετεχόντων.
Κατά την προσέλευσή του στον αγώνα (τουλάχιστον μισή ώρα πριν την εκκίνηση), ο αθλητής υπογράφει την αποσταλείσα ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής του, τη δήλωση υγείας του (κάθε συμμετέχων πρέπει να έχει εξεταστεί πρόσφατα από γιατρούς , να χαίρει άκρας υγείας και να είναι σε κατάσταση να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του συγκεκριμένου αγώνα - τη δήλωση συμμετοχής θα συνοδεύει υπεύθυνη δήλωση που θα πιστοποιούνται τα παραπάνω) και παραλαμβάνει τον αριθμό αγωνιζομένου και τα δώρα των χορηγών.
Αυτόματα -χωρίς υποχρέωση αντιτίμου- εγγράφονται οι τρεις πρώτοι αθλητές και οι τρεις πρώτες αθλήτριες του περσινού αγώνα.
Για περαιτέρω πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής (κ. Γεώργιο Χαλδούπη 6976990917) και την Πρόεδρο της Φιλοπροοδευτικής Ένωσης Ναμάτων "Ο Άγιος Νικόλαος" (κα Κατερίνα Κάτσιου τηλ.6932323353).

Χορηγός του αγώνα Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας - Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, Δήμος Βοΐου.


Μετά από 5 σχεδόν χρόνια το νερό ξανάτρεξε άφθονο στο πηγάδι της Πλάκας.
Με συντονισμένες ενέργειες του κοινοτάρχη και του Δήμου Βοΐου αποκαταστάθηκε μετά από περίπου 5 χρόνια η τροφοδοσία με νερό του πηγαδιού στην τοποθεσία Πλάκα της κοινότητας. Το πρόβλημα εντοπίστηκε σε πέντε σημεία στη σωλήνα τροφοδοσίας που ήταν βουλωμένη και η ροή του νερού προς το πηγάδι ήταν ελάχιστη έως μηδαμινή.
Τέλος καλό όλα καλά


Βιβλιοπαρουσίαση
"Ναματιανές ντοπιολαλιές και δοξασίες στα Νάματα Βοΐου-Κοζάνης" στα πλαίσια των γιορτών Πέλεκον της Αναστασίας Παπαθωμά

Οι Ναματιανιές ντοπιολαλιές και δοξασίες στα Νάματα Βοίου - Ασκίου Κοζάνης της Αναστασίας Παπαθωμά αποτελούν μια ευκαιρία γνωριμίας του γλωσσικού πλούτου των Ναμάτων. Μετά από μια 10ετή έντονη προσπάθεια έρευνας και καταγραφής συγκεντρώθηκαν στο παρόν βιβλίο 6.500 λέξεις, 1800 παροιμίες και 350 προλήψεις, προκαταλήψεις ύβρεις και κατάρες. 
Αποτελεί, λοιπόν, μια πρωτοβουλία καταγραφής και διάσωσης λέξεων, φράσεων, παροιμιών και προλήψεων καλύπτοντας έτσι μέσα από αυτή την καταγραφή όλο το λεξικολογικό φάσμα που αφορούσε στην καθημερινή, την κοινωνική, την επαγγελματική, την εορταστική και τη θρησκευτική ζωή των κατοίκων των Ναμάτων, καθώς και την αγάπη, τον γάμο, τον θάνατο και την ξενιτιά.


Ισοψηφία για τους δύο υποψήφιους προέδρους της κοινότητας Ναμάτων.

Ισοψηφία για τους δύο υποψήφιους προέδρους της κοινότητας Ναμάτων. Μοιράστηκαν ψήφους ενώ υπήρξαν κατά πληροφορίες 4 άκυρα και 9 λευκά ενδεικτικό του προβληματισμού των ψηφοφόρων για το ποιός θα πρέπει να εκλεγεί, Η λύση σύμφωνα με την νομοθεσία των εκλογών θα δοθεί από το πρωτοδικείο Κοζάνης όπου θα υπάρξει κλήρωση για την προεδρία

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για την Προεδρία της Κοινότητας Ναμάτων

Ένας νύν και ένας τέως Πρόεδρος θα συναγωνιστούν για την προεδρία της Κοινότητας Ναμάτων στις σημαντικότερες ίσως εκλογές για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα γίνουν στις 26 Μαΐου 2019. Ο ήδη μέχρι σήμερα Πρόεδρος

Τάκης Παπαθωμάς 

και ο

Γιώργος Χαλδούπης

θα είναι υποψήφιοι για την προεδρία. Γνωστοί φυσικά και οι δύο μια και έχουν διατελέσει επι σειρά ετών πρόεδροι του χωριού τους ευχόμαστε καλή επιτυχία και οποιοσδήποτε εκλεγεί να δουλέψει για την ανάπτυξη και την ευημερία του χωριού μας.


Εκοιμήθη ο Σεβ. Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλος – Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Παύλος, υπέστη ανακοπή καρδιάς

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μακαριστός Μητροπολίτης Παύλος, υπέστη ανακοπή καρδιάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Σιατίστης έγραψε το τελευταίο του άρθρο στο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr με τίτλο: »ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΡΑ» για το μακεδονικό ζήτημα
Η Κοινότητα Ναμάτων και ο πολιτιστικός σύλλογος Άγιος Νικόλαος Ναμάτων εκφράζουν την θλίψη τους για την κοίμηση του Μητροπολίτη μας Σισανίου και Σιατίστης κυρίου Παύλου. Η απώλεια για τον τόπο μας είναι μεγάλη, Όλα τα χρόνια στάθηκε στο πλευρό μας και ήταν ένας καλός Ποιμενάρχης. Ευχόμαστε Ανάπαυση αιώνια και ανάσταση ατελεύτητη. 

Με σεβασμό στην μνήμη του
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άγιος Νικόλαος Ναμάτων

Από το Δήμο Βοΐου ανακοινώνεται ότι :
Με απόφαση του Δημάρχου Βοΐου, Δημητρίου Λαμπρόπουλου, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Δήμο Βοΐου την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019 θα παραμείνουν κλειστά καθώς θα τελεστεί η Εξόδιος ακολουθία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλου. Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στην Χαλκίδα το 1947. Μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών του εισήλθε στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφοίτησε το 1971.
Το 1973 χειροτονείται Διάκονος από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Νικόλαο και τοποθετείται στο Μαντούδι.
Τον Νοέμβριο του 1974, χειροτονείται πρεσβύτερος και λαμβάνει το οφίκκιο του Αρχιμανδρίτου από τον Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων Χρυσόστομο και ανέλαβε την ενορία του Μαντουδίου για μια εικοσιπενταετία.
Στην περιοχή αυτή και με την ιδιότητα του Αρχιερατικού Εκπροσώπου Μαντουδίου, Λίμνης και Αγίας Άννας ανέπτυξε αξιόλογη κηρυκτική και ποιμαντική δραστηριότητα.
Από το έτος 1998, κλήθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος να αναλάβει τη Γραμματεία της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, της Συνοδικής Υποεπιτροπής για τη χρηματοδότηση των Χριστιανικών οικογενειών της Θράκης για την απόκτηση τρίτου τέκνου, της Συνοδικής Υποεπιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, της Συνοδικής Υποεπιτροπής Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων και της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Γάμου, Οικογενείας, Προστασίας Παιδιού και Δημογραφικού Προβλήματος.
Επίσης του ανετέθηκε η Διεύθυνση Κατηχήσεως, της Σχολής Κατηχητών και του Φροντιστηρίου Επιμορφώσεως Κατηχητών της Αποστολικής Διακονίας.
Πολλά έτη είναι παραγωγός Ραδιοφωνικών Εκπομπών του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος. Διετέλεσε πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Τάσος Γεωργιάδης».
Για τριάντα και πλέον έτη ασχολήθηκε με τους νέους και τα προβλήματά τους, ως ιερέας, πνευματικός, κατηχητής και εκπαιδευτικός, ενώ παράλληλα κλήθηκε να μιλήσει σε σχολές γονέων, ιερατικά και νεανικά συνέδρια σε πολλές Ιερές Μητροπόλεις της Ελλάδος και της Κύπρου.
Την 28η Φεβρουαρίου 2006 εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης, η χειροτονία του έγινε στις 4 Μαρτίου 2006, στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.
Ιδιαίτερη μέριμνα του Μητροπολίτου ήταν η καλλιέργεια των ιερατικών και μοναχικών κλήσεων.
Στα 9 χρόνια ποιμαντορίας στην Ιερά Μητροπόλη Σισανίου και Σιατίστης ανεγέρθηκαν και ανακαινίσθηκαν πολλοί ιεροί ναοί, ιδρύθηκαν νέες ενορίες, χειροτονήθηκαν νέοι κληρικοί.
Ήταν συγγραφέας βιβλίων και έχει δημοσιεύσει άρθρα στον ημερήσιο και εκκλησιαστικό περιοδικό τύπο.

Ο Αρχιμανδρίτης καθηγητής Γρηγόριος Παπαθωμάς στην Εκκλησιαστική Επιτροπή Διαλόγου με την Πολιτεία

Ορίστηκε η Επιτροπή της Εκκλησίας της Ελλάδος από την Ιερά Σύνοδο, που θα έχει συνομιλίες με την Κυβέρνηση σχετικά με το προσύμφωνο του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέλη της Επιτροπής είναι:
Οι Μητροπολίτες: Πατρών Χρυσόστομος - Ναυπάκτου Ιερόθεος - Κορίνθου Διονύσιος
Επίσης στην Επιτροπή είναι ο Πρόεδρος του ΙΣΚΕ Πρωτοπρ. Γεώργιος Σελλής.
Ακόμη είναι οι Καθηγητές Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Παπαθωμάς, ο Πρωτοπρ. Βασίλειος Καλιακμάνης και ο επ. Καθηγητής της Νομικής Σχολής Βασίλειος Κονδύλης.
Τέλος την επιτροπή συμπληρώνει ο Νομικός Σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος Θεόδωρος Παπαγεωργίου.

Εορτασμός Μακεδονικού Αγώνα στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο Μπούρινο Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΗΜΕΡΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ

Για τον εορτασμό του Μακεδονικού Αγώνα θα πραγματοποιηθούν στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο Μπούρινο, το οποίο βρίσκεται 4 χλμ. από την Τοπική Κοινότητα Χρωμίου του Δήμου Κοζάνης, οι παρακάτω εκδηλώσεις, που συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας – Π.Ε. Κοζάνης, ο Δήμος Κοζάνης και ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών ΠΕ Κοζάνης:
Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018
1) Ώρα 9:00 Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Μπούρινου.
2) Ώρα 10:30 Επίσημη Δοξολογία και Επιμνημόσυνη Δέηση στον Aύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.
3) Κατάθεση στεφάνων.
4) Χαιρετισμοί Επισήμων.
5) Ομιλία με θέμα: «Ο Μακεδονικός Αγώνας και οι πρόσφατες εξελίξεις» από τον κ. Καψάλη Μιχαήλ Αντιστράτηγο ε.α. Πρόεδρο της Ε.Α.Α.Σ./Παράρτημα Ν. Κοζάνης.
6) Τραγούδια για το Μακεδονικό Αγώνα από την Χορωδία Παραδοσιακού Τραγουδιού του Συνδέσμου και στη συνέχεια Ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί από χορευτικά τμήματα Συλλόγων της περιοχής.
7) Περιήγηση στους χώρους του Μουσείου.
8) Προσφορά παραδοσιακού γεύματος στους παρευρισκόμενους.
9) Στις παραπάνω εκδηλώσεις παρακαλούνται να παραστούν οι τοπικές Αρχές, καθώς και όλοι οι Πολίτες.


5-8-2018
Οι Ναματιανοί τιμούν τους πεσόντες τους Γρήγορη Ενημέρωση


Στις 7 Αυγούστου ο ορεινός αγώνας στα Νάματα....
περισσότερα

Το αφιέρωμα από το agiotopia.gr της Ιεράς μονής Αγίας Παρασκευής
περισσότερα

Ηλεκτροδότηση στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Ναμάτων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
περισσότερα

Μια νέα έκδοση από τις εκδόσεις "Ταξιδευτής" του συγχωριανού μας Δημήτρη Παράσχου. Η παρούσα μελέτη - έρευνα είναι αποτέλεσμα εικοσάχρο­νης και πλέον αναζήτησης για ένα θέμα που στις μέρες μας και μέσα στη δίνη της παγκοσμιοποίησης φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως πρακτική σημασία.
περισσότερα

Νέο βίντεο. Οδοιπορικό Ναμάτων 2020
περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση
"Ναματιανές ντοπιολαλιές και δοξασίες στα Νάματα Βοΐου - Κοζάνης" στα πλαίσια των γιορτών Πέλεκον της Αναστασίας Παπαθωμά
περισσότερα