Η οικογένεια Γεωργαλά εγκαταστάθηκε εδώ στο χωριό πριν πολλά χρόνια. Βέβαια δεν είναι από τους πρώτους που αγόρασαν το χωριό, είναι όμως από τους αμέσως μετά από αυτούς γύρω στα 1830-1840. Έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο οικόπεδο στην κυριότητά του με ένα ερειπωμένο σπίτι που κατοικούνταν μέχρι το 1960, το οποίο βρίσκεται κάτω απ’ το παλιό σπίτι των αδελφών Θεόδωρο και Δημήτριο Ζδούκο. Η προέλευση της οικογένειας αυτής μας είναι άγνωστη.

Ο πρώτος αυτής της οικογένειας Γεωργαλά που γνωρίζουμε είναι ο Γιάννης [Στογιάννης] πατέρας των αδελφών: Μιχάλης, Γεώργιος, Ηλίας, Χρήστος και της Ζωής σύζυγος του Κων/νου Ι. Ζαλοκώστα.

Σύζυγος του Ιωάννη ήταν η Μαρία Ιωάννου Μπαρτζώκα και αδελφή του Κων/νου και Νικολάου Μπαρτζώκα. Η οικογένεια Γεωργαλά εγκατέλειψε το χωριό πριν το 1930 και όλοι οι απόγονοι τους ζουν σήμερα στο Βόλο. Έκτοτε έχασαν την επαφή τους με το χωριό και αδιάψευστος μάρτυρας μένει το μισό από το οικόπεδο τους. Το άλλο μισό προς τη μεριά του Μόζα το πούλησαν στον Κων/νο Μπαρτζώκα το έτος 1945, στο άλλο μισό που είναι στην κατοχή τους βρίσκεται και το ερειπωμένο σπίτι μάρτυρας από το πέρασμά τους. 

Ο Ιωάννης Γεωργαλάς είχε ακόμη ένα γιό τον Αντρέα που πρέπει να ήταν και ο πρωτότοκος και σκοτώθηκε το 1917 στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο ή λίγο αργότερα από στρατιωτικό ατύχημα. Η οικογένεια αυτή, λόγω της απομάκρυνσης από το χωριό εδώ και πολλά χρόνια, και μη έχοντας επαφή με τη γενέτειρα των αδελφών Ιωάννη Γεωργαλά, δεν μας επιτρέπει να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των οικογενειών της και τα μέλη αυτής, πάντως όχι πολλές οικογένειες, λιγότερες από δέκα.


 ΠΙΣΩ 

Γρήγορη Ενημέρωση


Το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών 25/6/23 ....
περισσότερα

Στις 6 Αυγούστου ο ορεινός αγώνας στα Νάματα....
περισσότερα

Το αφιέρωμα από το agiotopia.gr της Ιεράς μονής Αγίας Παρασκευής
περισσότερα

Ηλεκτροδότηση στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Ναμάτων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
περισσότερα

Μια νέα έκδοση από τις εκδόσεις "Ταξιδευτής" του συγχωριανού μας Δημήτρη Παράσχου. Η παρούσα μελέτη - έρευνα είναι αποτέλεσμα εικοσάχρο­νης και πλέον αναζήτησης για ένα θέμα που στις μέρες μας και μέσα στη δίνη της παγκοσμιοποίησης φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως πρακτική σημασία.
περισσότερα

Νέο βίντεο. Οδοιπορικό Ναμάτων 2020
περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση
"Ναματιανές ντοπιολαλιές και δοξασίες στα Νάματα Βοΐου - Κοζάνης" στα πλαίσια των γιορτών Πέλεκον της Αναστασίας Παπαθωμά
περισσότερα