Η οικογένεια Μπέλλου είναι γνωστή εδώ στο χωριό από το 1830 περίπου, και πολλοί την ταυτίζουν με την οικογένεια Μπέλτσιου, η οποία είναι  βορειοηπειρωτικής καταγωγής από το χωριό Μπιθκούκι, που ήταν βλαχόφωνο, άλλοι όμως λένε πως είναι Ηπειρώτικης καταγωγής από το χωριό Συρράκο, κτηνοτρόφοι που δια μέσω χωριών των Γρεβενών όπως τόσοι άλλοι χωριανοί μας, το 1854 εγκαταστάθηκε και αυτή στο χωριό μας. Για τον πρώτο γιό της παραπάνω οικογένειας έχουμε στοιχεία από τη ζώσα προφορική παράδοση, είναι ο Ζήσης, του οποίου μας είναι γνωστά του μόνο δύο παιδιά του, ο Στέργιος και ο Κώστας. Ο Στέργιος είναι της ομάδας του Παπαζήση ο οποίος είχε ένα γιο το Ζήση (Παπαζήση) και το παρατσούκλι (Παπαζήσης) του δόθηκε, γιατί ήταν φρόνιμος σαν παπάς, ήταν παντρεμένος με τη Βασιλική Χολεβάτου από τη Βλάστη και είχαν τρεις κόρες. Την Νούμτα, σύζυγο Γεωργίου Κυδώνα, τη Στεργιανή που είχε σύζυγο το Στέργιο Γκάτσο (Μπαρτζώκα) που τον πήραν σώγαμπρο, και τη Θωμαή με σύζυγο το Νικόλαο Πασιά από τη Βλάστη. Και επειδή ο Ζήσης δεν είχε αγόρια, το επίθετο Μπέλλος χάθηκε στην παραπάνω οικογένεια.

Ο άλλος γιος του Ζήση Μπέλλου ο Κώστας είχε τρεις γιους και μια κόρη, πρώτος ήταν ο Στέργιος και σύζυγος του ήταν η Μαργαρίτα (…) από τη Βλάστη, είχαν δύο γιους και μια κόρη την Ειρήνη παντρεμένη με τον Ζήση Μπαρτζώκα. Ο πρώτος γιος του Στέργιου ήταν ο Κώστας, σύζυγος του ήταν η Αναστασία Φουρκιώτη από το Νυμφαίο Φλώρινας, και είχαν παιδιά το Στέργιο, το Θανάση, τη Μαργαρίτα και την Αικατερίνη.

Δεύτερος γιος του Στέργιου ήταν ο Θωμάς με σύζυγο την Αναστασία Τσιώμπρα και παιδιά τους, το Στέργιο, το Νίκο και το Κώστα. Ο δεύτερος γιος του Κώστα Μπέλλου ήταν ο Ζήσης, σύζυγος του η Σουλτάνα Βράνα και παιδιά τους ο Χρήστος, η Ειρήνη, ο Δημήτριος και η Ελένη. Τρίτος γιος του Κων/νου Μπέλλου ήταν ο Μιχάλης, σύζυγός του ήταν η Αθηνά (…) Βλατσιώτισσα και παιδιά τους ο Γιάννης και η Βαγγελιώ. Ο Κώστας Μπέλλος είχε και μια κόρη που είχε σύζυγο το Ζαχαρία Μπαλαχτσή από τη Βλάστη.


 ΠΙΣΩ 

Γρήγορη Ενημέρωση


Το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών 25/6/23 ....
περισσότερα

Στις 6 Αυγούστου ο ορεινός αγώνας στα Νάματα....
περισσότερα

Το αφιέρωμα από το agiotopia.gr της Ιεράς μονής Αγίας Παρασκευής
περισσότερα

Ηλεκτροδότηση στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Ναμάτων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
περισσότερα

Μια νέα έκδοση από τις εκδόσεις "Ταξιδευτής" του συγχωριανού μας Δημήτρη Παράσχου. Η παρούσα μελέτη - έρευνα είναι αποτέλεσμα εικοσάχρο­νης και πλέον αναζήτησης για ένα θέμα που στις μέρες μας και μέσα στη δίνη της παγκοσμιοποίησης φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως πρακτική σημασία.
περισσότερα

Νέο βίντεο. Οδοιπορικό Ναμάτων 2020
περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση
"Ναματιανές ντοπιολαλιές και δοξασίες στα Νάματα Βοΐου - Κοζάνης" στα πλαίσια των γιορτών Πέλεκον της Αναστασίας Παπαθωμά
περισσότερα