Mountain bike στα Νάματα
έφτασε και εδώ μέσα από μονοπάτια απότομες πλαγιές και ανάμεσα στις οξιές η ποδηλάτιση στο βουνό είναι γεγονός. Τι απομένει; Η όση το δυνατόν μεγαλύτερη προσέλευση για να γνωρίσουν όσοι ασχολούνται με το άθλημα τις φυσικές ομορφιές της κοινότητάς μας
Δέστε το βίντεο από τον Dimitri Asmodeus στην κατάβασή του στην περιοχή Κοντοκάπι Ναμάτων

 

7ος Ορεινός Αγώνας Ασκίου


1ος Ορεινός αγώνας Ασκίου


Ένας πραγματικά Ορειβατικός αγώνας

Με την εκκίνηση (Νάματα 1135 μ.) ανεβαίνεις 1000,00 μέτρα υψομετρική (στην εκκίνηση ήδη βλέπεις μπροστά σου όλη την ανηφόρα και την κλήση της διαδρομής που έχεις να διασχίσεις).
Σε 3,40 χμ (Δρακότρυπα 1890m) η κλήση γίνεται πιο ήπια.
Στην 2111,00μ (Κορυφή) και 4,90χμ απόστασης αρχίζει για κατηφόρα σε πολύ καλογραμμένο ορεινό μονοπάτι ως τα 1390,00 μ (υψόμετρο) και για 3,80 χμ.
Από κει και για 9,5 χμ ελαφρά κατηφορικός χωματόδρομος, στις παρυφές του Σινιάτσικου, μέσα στην οξιά, ως τα Νάματα (1135,00 μ).
Η φιλοξενία (ιδιαίτερα συγχαρητήρια στο Δήμο Ασκίου, το τοπικό Συμβούλιο Ναμάτων, τον πολιτιστικό σύλλογο Ναμάτων, την Ομάδα διάσωσης Πτολεμαΐδας και τους πάμπολλους εθελοντές) πριν και μετά τον αγώνα μοναδική!!! (ρωτήστε τους παραβρισκόμενους αθλητές). Τα στεπ στα κατάλληλα σημεία, πλήρη υλικών όλα και με πολύ κόσμο (πολλά παιδιά και στην κορυφή).
Στην κορυφογραμμή κινείσαι για 1,5 χμ και είσαι στο κέντρο πανοράματος (Όλυμπος, Βούρινος, Σμόλικας, Βόιο, Γράμμος, Βαρνούτας, Λίμνες Καστοριάς, Αμυνταίου, Σισανίου, Βέρμιο, Πιέρια σε κυκλώνουν καθ' όλη την ανάβαση).
Οι φανταστικοί Ναματιανοί θέλουν και αγκαλιάζουν τον αγώνα. Ραντεβού του χρόνου (9 Αυγούστου 2009) και σίγουρα ο "Ορεινός αγώνας Σινιάτσικου" θα γίνει θεσμός στους αγώνες βουνού.
Για την ιστορία, στον πρώτο αγώνα συμμετείχαν 30 αθλητές και το ρεκόρ αγώνα είναι 2,22' (Αθανασιάδης Ανδρέας).
Ρεκόρ ταχύτερης ανάβασης στην κορυφή 1,07' (Τσατσαγιάννης Κώστας)

TΟΠΟΘΕΣΙΑ Υψόμετρο Αποστάσεις τοποθεσιών Απόσταση από προηγούμενη τοποθεσία. Συνολική απόσταση παρατηρήσεις.

1. Νάματα 1140μ 0,000χμ 0,000χμ Αφετηρία

2. Κοντοκάμπι 1380μ Νάματα-Κοντοκάπι 1,900χμ 1,900χμ ΣΤΕΠ

3. Δρακότρυπα 1900μ Κοντοκάπι-Δρακότρυπα 1,500χμ 3,400χμ ΣΤΕΠ

4. Δυτική κορυφή 2085μ Δρακότρυπα-Δυτική Κορυφή 0,700χμ 4,100χμ

5. Κεντρική κορυφή 2111μ Δυτική Κορυφή-Κεντρική Κορυφή 0,800χμ 4,900χμ ΣΤΕΠ

6. Τσιλιμίγκας, Κεραμίδα 1390μ Κεντρική κορυφή-Τσιλιμίγκας, Κεραμίδα 3,800χμ 8,700χμ ΣΤΕΠ

7. Καταφύγιο ΟΛΕ 1315μ Τσιλιμίγκας Κεραμίδα-Καταφύγιο ΟΛΕ 5,100χμ 13,800χμ ΣΤΕΠ

8. Νάματα 1140μ Καταφύγιο ΟΛΕ - Νάματα 4,400χμ 18,200χμ Τερματισμός

1. Γρηγορότερος Χρόνος Αγώνα 2,22" 1ο Ορεινό Αγώνα Ασκίου Αθανασιάδη Ανδρέα 10/8/2008.

2. Ταχύτερη Ανάβαση (Νάματα-Κορυφή (2111μ)) 1,07'' 1ο Ορεινό Αγώνα Ασκίου Τσατσαγιάννη Κωνσταντίνο 10/8/2008.

Ο αθλητής Κώστας Μπέλλας σημείωσε: <<2ος Ορεινός Αγώνας Ναμάτων είναι ένας αγώνας που τείνει να γίνει θεσμός σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των τοπικών παραγόντων και του Δημάρχου Ασκίου. Η διοργάνωση ήταν μοναδική με όλη τη σημασία της λέξης, άγγιξε το τέλειο. Η ανιδιοτέλεια αυτών των ανθρώπων είναι συγκινητική. Από τα μικρά παιδιά του μικρού αυτού χωριού που μας περιμένανε και φέτος στα 1850 και στα 2111 μέτρα υψόμετρο, παρά τι αντίξοες καιρικές συνθήκες, και όλων των εθελοντών που δώσανε τον καλύτερό τους εαυτό και τους ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό. Αλλά και όλων των κατοίκων του χωριού που μαζευτήκανε στην πλατεία του χωριού με το ζεστό χειροκρότημά τους μαζί με τις κουδούνες που δίναν έναν άλλο τόνο. Αποδείξανε ότι η αγάπη για τον τόπο τους είναι μοναδική>>.

Επίσης, για την αξία του αγώνα των Ναμάτων, ο πρώτος τερματίσας, Νίκος Κωστόπουλος, πρωταθλητής Ελλάδας στο ορεινό Σκι και πρωταθλητής αγώνων περιπέτειας και επί πολλά έτη πρωταγωνιστής του Μαραθωνίου του Ολύμπου, δήλωσε:

<<Στον 3ο αγώνα, τον οποίο θεωρώ δεδομένο ότι θα γίνει του χρόνου, πρέπει να ΕΡΘΟΥΝ ΟΛΟΙ όσοι ασχολούνται με το ορεινό τρέξιμο. Οι αθλούμενοι για να απολαύσουν έναν πραγματικό αγώνα ορεινού τρεξίματος και οι οργανωτές αγώνων για να μαθαίνουν πως πρέπει να στήνεται ένας αγώνας βουνού. Συγχαρητήρια σε όλους όσους δούλεψαν για την εκδήλωση. Απλά άψογοι, σε όλα τα επίπεδα>>.

Να σημειωθεί ότι εντύπωση έκανε σε όλους τους παραβρισκόμενους αθλητές το ότι ο Κωστόπουλος έτρεξε σχεδόν όλη την τρομερή ανηφόρα προς την Κορυφή...

Μεγάλη συμμετοχή στον 2ο Ορεινό αγώνα Ναμάτων Ασκίου που διεξήχθη στις 9 Αυγούστου 2009

Κατενθουσιασμένοι με τη διαδρομή και τη διοργάνωση έμειναν οι 116 αθλητές που ήρθαν από διάφορα σημεία της χώρας μια και συμμετείχαν στον 2ο Ορεινό αγώνα Ναμάτων Ασκίου, καθώς παρά τη βροχή που έκανε γλιστερά και επικίνδυνα τα μονοπάτια από τα οποία ανέβηκαν στην κορυφή του Ασκίου (Σινιάτσικο), αποζημιώθηκαν από τις ομορφιές του βουνού.

Στον αγώνα πήραν μέρος και αρκετά ακόμη άτομα, που εγκατέλειψαν όμως στην πορεία, καθώς το ανάγλυφο του βουνού και οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούσαν τους μη μυημένους και προπονημένους.

Ο νικητής του αγώνα Νίκος Κωστόπουλος, που ήρθε από την Αθήνα (ομάδα <<Σάλωμαν Ελλάς>>), εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον <<πολύ ωραίο αγώνα>> και την <<άψογη διοργάνωση>>, καθώς βρήκε τα πάντα ωραία, τη σηματοδότηση, την ύπαρξη ομάδων διάσωσης, τις καλές επικοινωνίες. <<Ήταν ωραία και ευχάριστα όλα, υποστήριξαν σωστά τη διοργάνωση>>, παρά τον βροχερό καιρό που δυσκόλευε την ορεινή διαδρομή, γι' αυτό και είπε ανεπιφύλακτα <<μπράβο στους διοργανωτές>>.

Την μεγάλη συμμετοχή αθλητών από όλη την Ελλάδα στο 2ο Ορεινό Αγώνα Ασκίου επεσήμανε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ναμάτων, Γιώργος Χαλδούπης, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για έναν δύσκολο αγώνα 19.400 μέτρων μέσα στο βουνό, που ξεκινά από τα 1100 μέτρα από την πλατεία των Ναμάτων, συνεχίζεται στην κορυφή του Σινιάτσικου σε υψόμετρο 2.100 και καταλήγει στην πλατεία του χωριού.

Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ασκίου που στήριξαν οικονομικά τη διοργάνωση, τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και τους ιδιώτες συγχωριανούς του που ήταν χορηγοί, καθώς επίσης τη Διασωστική Ομάδα Πτολεμαΐδας, τους Ραδιοερασιτέχνες και το Μαμάτσειο Νοσοκομείο για την παραχώρηση ασθενοφόρου.

Ο Δήμαρχος Ασκίου Βασίλης Πάτρας καλωσόρισε τους αθλητές που ήρθαν από την Αθήνα, την Κέρκυρα, τη Δράμα, την Καβάλα και από αλλού, συγχάρηκε τους διοργανωτές, που ήταν το Τοπικό Συμβούλιο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ναμάτων και δήλωσε ότι ο δήμος θα συνεχίσει να στηρίζει τη διοργάνωση, ώστε να γίνει θεσμός, αφού, όπως επισήμανε, έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί επισκέπτες λόγω του πανέμορφου τοπίου της περιοχής.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Σιάτιστας Κωνσταντίνος Κοσμίδης, ο πρώην αντινομάρχης και πολιτευτής ΝΔ Δημήτρης Λαμπρόπουλος, ο πρόεδρος της Βοϊακής Εστίας, η πρόεδρος του Δ.Σ. Ασκίου Μελίνα Ζιώγου και ο αντιδήμαρχος Τάκης Μακρής, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

Ως οργανωτική επιτροπή, οφείλουμε:

Να ευχαριστήσουμε τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης και τον Δήμο Ασκίου για την αμέριστη οικονομική στήριξη που προσέφεραν και να τονίσουμε ότι δεν αρνήθηκαν τίποτε από όσα τους ζητήθηκαν.

Να συγχαρούμε την Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης Πτολεμαΐδας, που έδωσε τον τόνο της ασφάλειας που απαιτούνταν για τον αγώνα, με 8 άτομα σε σταθμούς του αγώνα και δύο στην κορυφή.

Να συγχαρούμε τον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Μακεδονίας. Η επικοινωνία που εξασφάλισαν με όλους τους σταθμούς και η φυσική παρουσία τους σε αυτούς ήταν σημαντικότατη για τον αγώνα μας.

Να τονίσουμε τη βοήθεια που προσέφεραν ο Κυνηγητικός Σύλλογος (Θυροφύλακας), οι εθελοντές από ορειβατικούς συλλόγους, οι εθελοντές κάτοικοι των Ναμάτων, οι κοπέλες της γραμματείας μα κυρίως τα παιδιά, η νεολαία των Ναμάτων που επάνδρωσε τους σταθμούς, ψηλά στο βουνό.

Να συγχαρούμε δε και όλους τους συμμετέχοντες στον αγώνα για την ομολογουμένως δύσκολη προσπάθειά τους.

<<Ανταποκρίτρια, Ναταλία Βλαχοδήμου>>.

Ο αθλητής Κώστας Μπέλλας σημείωσε: <<Ο 2ος Ορεινός Αγώνας Ναμάτων είναι ένας αγώνας που τείνει να γίνει θεσμός σύμφωνα με τις δεσμεύσεις των τοπικών περαγόντων και του Δημάρχου Ασκίου. η διοργάνωση ήταν μοναδική με όλη τη σημασία της λέξης, άγγιξε το τέλειο. Η ανιδιοτέλεια αυτών των ανθρώπων είναι συγκινητική. Από τα μικρά παιδιά του μικρού αυτού χωριού που μας περιμένανε και φέτος στα 1850 και στα 2111 μέτρα υψόμετρο, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, και όλων των εθελοντών που δώσανε τον καλύτερό τους εαυτό και τους ευχαριστούμε πολύ γι' αυτό. Αλλά και όλων των κατοίκων του χωριού που μαζευτήκαμε στην πλατεία του χωριού με το ζεστό χειροκρότημά τους μαζί με τις κουδούνες που ‘δίναν έναν άλλο τόνο. Αποδείξανε ότι η αγάπη για τον τόπο τους είναι μοναδική>>.

Επίσης, για την αξία του αγώνα των Ναμάτων, ο πρώτος τερματίσας, Νίκος Κωστόπουλος, πρωταθλητής Ελλάδας στο ορεινό Σκι και πρωταθλητής αγώνων περιπέτειας και επί πολλά έτη πρωταγωνιστής του Μαραθωνίου του Ολύμπου δήλωσε:

<<Στον 3ο αγώνα, τον οποίο θεωρώ δεδομένο ότι θα γίνει του χρόνου, πρέπει να ΕΡΘΟΥΝ ΟΛΟΙ όσοι ασχολούνται με το ορεινό τρέξιμο. Οι αθλούμενοι, για να απολαύσουν έναν πραγματικό αγώνα ορεινού τρεξίματος, και οι οργανωτές αγώνων, για να μαθαίνουν πως πρέπει να στήνεται ένας αγώνας βουνού. Συγχαρητήρια σε όλους όσους δούλεψαν για την εκδήλωση. Απλά άψογοι, σε όλα τα επίπεδα>>.

Να σημειωθεί ότι εντύπωση έκανε σε όλους τους παραβρισκόμενους αθλητές το ότι ο Κωστόπουλος έτρεξε σχεδόν όλη την τρομερή ανηφόρα προς την Κορυφή... του Ασκίου όρους.

Γεώργιος Χαλδούπης

Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου


2ος Ορεινός αγώνας Ναμάτων απολογισμός

Νάματα, 9 Αυγούστου 2009

Απόλυτη επιτυχία σημείωσε ο 2ος Ορεινός αγώνας Ναμάτων, που διεξήχθη στα Νάματα στις 9 Αυγούστου 2009.

Συμμετείχαν συνολικά 130 άτομα δρομείς και πεζοπόροι. Τερμάτισαν τον αγώνα 99 άνδρες (ηλικίας από 16 έως 64 χρονών) και 8 γυναίκες φυσιολάτρες, αθλητές βουνού και πρωταθλητές αγώνων βουνού, που κατέπληξαν με τις επιδόσεις τους, τους παρευρισκόμενους.

Για την ποιότητα της διοργάνωσης, μιλούν οι ίδιοι οι αθλητές παραθέτοντας την ανταπόκριση που έστειλε εκπρόσωπος των αθλητών στα Αθλητικά-Ορειβατικά sites:

<<Σήμερα το πρωί στις 9.30 δόθηκε η εκκίνηση του 2ου δρόμου Ασκίου στα Νάματα Κοζάνης με πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή από την περσινή πρώτη διοργάνωση. Οι συμμετοχές φέτος ξεπέρασαν τις 130 δηλαδή 100 άτομα περισσότερα από πέρσι που ήταν 30!>>

Ο καιρός ήταν δροσερός όπως πάντα σε αυτά τα μέρη, με λίγη ομίχλη στην κορυφογραμμή και αποκορύφωμα μια έντονη βροχή προς το τέλος του αγώνα που πέτυχε τους πρώτους δρομείς στον χωματόδρομο με αποτέλεσμα να δυσκολέψει την προσπάθειά τους. Κάποιοι από αυτούς κατάφεραν γλιστρώντας να παραμείνουν όρθιοι ενώ κάποιοι <<ενέδωσαν>> στην λάσπη προσδίδοντας καφέ χρώμα στα δρομικά τους ρούχα. Οι δρομείς είτε είχαν διανυκτερεύσει από το Σάββατο το βράδυ στα Νάματα και στις γύρω περιοχές, είτε ήρθαν νωρίς το πρωί.

Τον αγώνα τίμησαν από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Βέροια, Τρίκαλα, Καστοριά, Κοζάνη, Βόλο, Σιάτιστα και από τα γύρω χωριά και περιοχές. Όσοι διανυκτέρευσαν στα χωριά κοντά στα Νάματα είχαν την χαρά να παρευρεθούν στην γιορτή Μανουριού στην Βλάστη και στην γιορτή Φασολιού στο Σισάνι, παίρνοντας δύναμη για τον σημερινό αγώνα.

Οι δρομείς που προπορεύτηκαν ήταν και αυτοί που τερμάτισαν πρώτοι χωρίς μεγάλες αλλαγές στην διαδρομή, με τον Νίκο Κωστόπουλο πρώτο στην ανάβαση του Σινιάτσικου, για το οποίο βραβεύτηκε ξεχωριστά στην απονομή. Ο Νίκος Κωστόπουλος ήταν που τερμάτισε και πρώτος με χρόνο 1.52, ρεκόρ διαδρομής και μάλιστα 30 λεπτά ταχύτερα από τον περσινό πρώτο. Δεύτερος ήταν ο Θοδωρής Κοτόπουλος με χρόνο 1.55 και τρίτος ο Αχιλλέας Χριστιάνας με 1.57.

Στις γυναίκες τερμάτισε η Μαρία Πουλουπάτη σε 2.03, δεύτερη η Ναταλία Παπουνίδου (περσινή νικήτρια) με 2.12 και τρίτη η Αμαλία Ματθαίου με 2.17. Πολύ κοντά στις 3 πρώτες γυναίκες τερμάτισε και η Βίκυ Καρπούζα.

Τα Νάματα και οι κάτοικοί του όπως και πέρσι πολύ φιλόξενοι και πρόθυμοι για βοήθεια. Στις απονομές εκτός από τα κύπελλα δόθηκαν στους πρώτους και παραδοσιακά δώρα και ακολούθησε άφθονο φαγητό στην ταβέρνα για τους δρομείς και τους παρευρισκόμενους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν συγχαρητήρια στην διοργάνωση καθώς ήταν γενναιόδωρη, συνεπέστατη και υπεύθυνη στις υποχρεώσεις της όσον αφορά την διαδρομή του αγώνα. Το μονοπάτι είχε ανοιχτεί πάρα πολύ καλά, η σηματοδότηση ήταν πολύ συχνή με κορδέλες και άτομα για καθοδήγηση (εκεί που είχε ομίχλη υπήρχαν παιδιά που χτυπούσαν κουδούνια!) και οι σταθμοί τροφοδοσίας επίσης συχνοί και πλήρως εξοπλισμένοι με τζελ, νερό, ισοτονικό και ξηρά τροφή.

Ανταποκρίτρια Ναταλία Βλαχοδήμου

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΝΑΜΑΤΑ

Ο 3oς ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΣΚΙΟΥ (Σινιάτσικο) ΣΤΑ ΝΑΜΑΤΑ

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή αθλητών απ’ όλη την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Αυγούστου 2010, ο τρίτος ορεινός αγώνας του Ασκίου όρους (Σινιάτσικο) στα Νάματα Δ.Δ. του Δήμου Ασκίου.

Στον αγώνα συμμετείχαν πάνω από 160 αθλητές, οι οποίοι απόλαυσαν τη μοναδική ορεινή διαδρομή του καταπράσινου τοπίου των Ναμάτων (πρ. Πιπιλίστα) και τη φιλοξενία των κατοίκων του χωριού.

Ο αθλητής Χαράλαμπος Καλαμπούκας (από Σιάτιστα) που τερμάτισε πρώτος με χρόνο 1,47΄ εξέφρασε την ευαρέσκεια του για την ομορφιά του συγκεκριμένου βουνού, και στο οποίο κάνει τις προπονήσεις του δήλωσε ότι επρόκειτο για μια ΄΄άψογη διοργάνωση με φοβερό τοπίο, καλή σηματοδότηση και καλό δίκτυο τροφοδοσίας΄΄.

Ο Νίκος Καλομοίρης (από Μέτσοβο) που ήρθε δεύτερος με ένα λεπτό διαφορά από τον πρώτο δήλωσε εντυπωσιασμένος από το ΄΄πολύ υψηλό επίπεδο διοργάνωσης και τον πολύ μεγάλο αριθμό εθελοντών που είναι το πιο σημαντικό στοιχείο ενός τέτοιου αγώνα΄΄ , καθώς και για το ότι Δήμος και φορείς αγκάλιασαν τη διοργάνωση, ενώ η αθλήτρια που τερμάτισε πρώτη στις γυναίκες Ναταλία Παπουνίδου (Θεσσαλονίκη) συγχάρηκε τους διοργανωτές λέγοντας ότι επρόκειτο για έναν ΄΄αγώνα κόσμημα΄΄.

Τα συγχαρητήριά του στους αθλητές αλλά και στους διοργανωτές εξέφρασε ο δήμαρχος κ. Πάτρας, λέγοντας ότι τα Νάματα με τη διοργάνωση αυτή κατάφεραν να γίνουν πρεσβευτές του Δήμου Ασκίου σε όλη την Ελλάδα, ενώ στη μεγάλη δυναμική της διοργάνωσης αυτής αναφέρθηκε και ο αντινομάρχης Γιάννης Στεφανίδης, εκφράζοντας τη στήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης σε μία εκδήλωση που συνδυάζει τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την υγεία.

Στη μεγάλη συμμετοχή αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Τ.Σ. Γιώργος Χαλδούπης, ο οποίος απηύθυνε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Ναματιανούς εθελοντές, αλλά και στη Διασωστική Ομάδα Πτολεμαΐδας, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για τη στήριξή τους τον Δήμο Ασκίου και τη Ν.Α. Κοζάνης, καθώς επίσης και τους Ναματιανούς επιχειρηματίες που ήταν χορηγοί της εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Ασκίου κ. Πάτρας Βασίλειος, ο Αντινομάρχης Κοζάνης κ. Στεφανίδης Ιωάννης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Βοΐου κ. Λαμπρόπουλος Δημήτριος, η πρόεδρος του Ασκίου κα Ζιώγου Μελίνα, ο Αντιδήμαρχος κ. Βλάχος Παναγιώτης, ο πρόεδρος των Ναμάτων κ. Χαλδούπης Γεώργιος, Δημοτικοί και Τοπικοί σύμβουλοι του Δήμου Ασκίου, η πρόεδρος και όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Ναμάτων, καθώς και ο πρόεδρος της Βοϊακής Εστίας Θεσσαλονίκης κ. Ζήσης Χασιώτης.

Μετά την απονομή των κυπέλων ακολούθησε γεύμα προς τιμήν των αθλητών και των εθελοντών. Για μία ακόμα χρονιά η άψογη διοργάνωση του αγώνα, ο οποίος έγινε πλέον θεσμός στα Νάματα, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους αθλητές, οι οποίοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.

4ος Ορεινός αγώνας Ναμάτων

Τρέχοντας πάνω από τα σύννεφα, έγινε σήμερα 7 Αυγούστου 2011 ο 4ος αγώνας ορεινού τρεξίματος Ναμάτων με τη συμμετοχή 178 ατόμων και τον τερματισμό των 176, καθώς με τη συμμετοχή 75 εθελοντών να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Από τα μικρά παιδάκια του χωριού που έχουν πλέον εμπεδώσει το αίσθημα του εθελοντισμού, την ομάδα διάσωσης Πτολεμαΐδας, τον Σύλλογο Ναμάτων και πολύ περισσότερο των αθλητών από όλη την Ελλάδα που έχουν αγαπήσει τον αγώνα. Από τους πρωταθλητές Νίκο Κωστόπουλο, Ιρένα Μαλιμπόρσκα, και πολλούς άλλους φίλους, όπως ο Δ. Βενετικίδης και η Βίκυ Καρπούζα που πιστεύω είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του αγώνα, αλλά κι από όλους τους δρομείς που πήραν μέρος στον αγώνα.

Οι περισσότεροι τον χάρηκαν και τον ευχαριστήθηκαν, τρέχοντας ανάμεσα στις οξιές, ανεβαίνοντας το αλπικό τοπίο μέσα στην ομίχλη στα 2111, που σου έδινε την εντύπωση ότι είσαι σε αεροπλάνο, αφού η ομίχλη ήταν πιο χαμηλά στα 1850, κατηφορίζοντας στα 1500 περίπου, ακολουθούντες τον δασικό δρόμο μέσα στις οξιές και τερματίζοντας στην πλατεία του χωριού με το ζεστό χειροκρότημα των χωριανών που ήταν όλοι εκεί για ακόμη μια χρονιά περιμένοντας τον πρώτο και τον τελευταίο αθλητή. Το μόνο παρατράγουδο ήταν η διπλή εκκίνηση του αγώνα. Μια μικρή παράληψη ήταν η αιτία οι πρώτοι αθλητές να πάρουν τον δρόμο του τερματισμού, λόγω έλλειψης κορδέλας, με αποτέλεσμα την επανάληψη της εκκίνησης, κάτι που επηρέασε αρνητικά περισσότερο τους πρώτους αθλητές.

Οι νικητές ήταν για τους άνδρες:

1. Κωστόπουλος Νικόλαος 00:53:06-1:54:56

2. Matras Slawomir 00:56:09-1:55:04

3. Μωυσίδης Ηρακλής 00:55:14-1:56:07

Για τις γυναίκες:

1. Μαλιμπόρσκα Ιρένα 1:05:36-2:16:04

2. Καλογήρου Μαρία 1:14:40-2:24:20

3. Καρπούζα Βίκυ 1:12:20-2:30:55

Με τη συμμετοχή 180 αθλητών από όλη την Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Αυγούστου, ο 4ος Ορεινός αγώνας Ναμάτων στο Σινιάτσικο, μήκους 19km. Ο αγώνας συγκέντρωσε για ακόμα μια χρονιά το ενδιαφέρον των αθλητών μεγάλων αποστάσεων που τιμούν συνεχώς τη διοργάνωση με την παρουσία τους, καθώς πέρα από την ξεχωριστή διαδρομή που απολαμβάνουν, συμμετέχουν και σε έναν από τους τέσσερις αγώνες του πανελληνίου πρωταθλήματος Skyrunning.

Ο αγώνας των Ναμάτων υποστηρίχθηκε φέτος από τον Δήμο Βοίου, την Τοπική ενότητα Ναμάτων και τον πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού, με τους διοργανωτές να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, προκειμένου τα πάντα να κυλίσουν ομαλά και οι αθλητές, πέρα από το αθλητικό μέρος, να απολαύσουν και μία ξεχωριστή φιλοξενία. Όπως πάντα, απονομές έγιναν στους πρώτους αθλητές της κατηγορίας ανδρών και γυναικών, ενώ αναμνηστικό δίπλωμα έλαβαν όλοι οι συμμετέχοντες.

5ος Ορεινός αγώνας Ναμάτων

(Μεγάλη συμμετοχή αθλητών στον 5ο ορεινό αγώνα δρόμου στο Άσκιον όρος). Με τη συμμετοχή 200 περίπου αθλητών απ’ όλη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Αυγούστου 2012, ο 5ος ορεινός αγώνας δρόμου στο Άσκιο όρος, σε υψόμετρο 1900 μ. και σε μήκος διαδρομής 19 χιλιομέτρων. Ο ορεινός αγώνας δρόμου που σημείωσε εντυπωσιακή επιτυχία υποστηρίχθηκε οικονομικά από την περιφέρεια Δ. Μακεδονίας και τον Δήμο Βοΐου. Η τοπική κοινότητα Ναμάτων με πρωτοβουλία του προέδρου της Γιώργου Χαλδούπη, της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιάνας Κουρκούτα και πολλών εθελοντών, που αποτελούσαν την οργανωτική επιτροπή, έδωσαν όλοι τον καλύτερό τους εαυτό, προκειμένου τα πάντα να κυλήσουν ομαλά και οι αθλητές να απολαύσουν μια ξεχωριστή φιλοξενία. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, μετά το πέρας του αγώνα, έγινε η απονομή βραβείων στους τρεις πρώτους και αναμνηστικά διπλώματα σε όλους τους άλλους που συμμετείχαν. Στην τελετή της απονομής των βραβείων παρέστη η Δήμαρχος Βοΐου Παναγιώτα Ορφανίδου, η οποία στον χαιρετισμό της εξέφρασε τα θερμά της συγχαρητήρια σε όλους τους αθλητές και τη διοργανωτική επιτροπή, γιατί τέτοιου είδους εκδηλώσεις όχι μόνο προάγουν το αθλητικό πνεύμα, αλλά προβάλλουν και τις φυσικές καλλονές του χωριού. Οι αθλητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον 6ο ορεινό αγώνα που θα πραγματοποιηθεί στις 11-8-2013 στα Νάματα.

6ος Ορεινός Αγώνας Ναμάτων

Με τη συμμετοχή 180 αθλητών (169 ανδρών και 11 γυναικών) πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Αυγούστου 2013 ο 6ος Ορεινός Αγώνας όρους Ασκίου-Νάματα, ο οποίος αποτελεί θεσμό για τα αθλητικά δρώμενα της περιοχής, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον δεκάδων δρομέων κάθε χρόνο. Ο αγώνας διοργανώθηκε και φέτος με απόλυτη επιτυχία και τους αθλητές να απολαμβάνουν τόσο την διαδρομή όσο και την φιλοξενία, ενώ στα αξιοσημείωτα καταγράφεται το ρεκόρ αγώνα που σημείωσε ο αθλητής από τη Σιάτιστα, Δημήτρης Σελέτης, ο οποίος έκοψε το νήμα σε 1 ώρα 47 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα. Στις γυναίκες νικήτρια αναδείχθηκε η Ειρήνη Γιώτη με χρόνο 2 ώρες 24 λεπτά και 5 δευτερόλεπτα.

Στους αθλητές και τους διοργανωτές του 6ου Ορεινού Αγώνα όρους Ασκίου-Νάματα, έδωσαν τα εύσημα η Δήμαρχος Βοίου, Παναγιώτα Ορφανίδου, και ο Αντιπεφεριάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Σβώλης, ενώ να σημειωθεί πως την ευθύνη του αγώνα είχαν ο πολιτιστικός Σύλλογος Ναμάτων, η Τοπική Κοινότητα, ο Δήμος Βοίου με τη στήριξη της περιφέρειας και φυσικά την πολύ σημαντική βοήθεια εθελοντικών ομάδων και απλών πολιτών.

Προκήρυξη

Η οργανωτική Επιτροπή Αγώνα Ναμάτων (ΟΕΑΝ) θα ήθελε να ενημερώσει τις αθλήτριες και τους αθλητές των ορεινών αθλημάτων ότι ο 7ος Ορεινός Αγώνας Ναμάτων έχει οριστεί για την Κυριακή 10 Αυγούστου 2014.

Περισσότερες λεπτομέρειες την Άνοιξη του 2014.

Για την ΟΑΕΝ

Ο Πρόεδρος Γεώργιος Χαλδούπης


Γρήγορη Ενημέρωση


Στις 7 Αυγούστου ο ορεινός αγώνας στα Νάματα....
περισσότερα

Το αφιέρωμα από το agiotopia.gr της Ιεράς μονής Αγίας Παρασκευής
περισσότερα

Ηλεκτροδότηση στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Ναμάτων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
περισσότερα

Μια νέα έκδοση από τις εκδόσεις "Ταξιδευτής" του συγχωριανού μας Δημήτρη Παράσχου. Η παρούσα μελέτη - έρευνα είναι αποτέλεσμα εικοσάχρο­νης και πλέον αναζήτησης για ένα θέμα που στις μέρες μας και μέσα στη δίνη της παγκοσμιοποίησης φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως πρακτική σημασία.
περισσότερα

Νέο βίντεο. Οδοιπορικό Ναμάτων 2020
περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση
"Ναματιανές ντοπιολαλιές και δοξασίες στα Νάματα Βοΐου - Κοζάνης" στα πλαίσια των γιορτών Πέλεκον της Αναστασίας Παπαθωμά
περισσότερα