Από το βιβλίο του ΕΥΘΥΜΙΟΥ Ν. ΤΣΙΩΜΠΡΑ "ΤΑ ΝΑΜΑΤΑ (ΠΙΠΙΛΙΣΤΣΑ) ΒΟΪΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ"

Όπως είναι γνωστό, γιατί ακριβώς το σημειώνουμε και σε άλλο μέρος του βιβλίου, το χωριό μας ήταν της μοίρας του να διαλυθεί από μόνιμους κατοίκους, και οι κάτοικοί του να διασκορπιστούν σε διάφορες πόλεις και χωριά της επικράτειας μέχρι και το εξωτερικό και σε πολύ περισσότερες από αυτές από όπου προήλθαν και το δημιούργησαν στη διάρκεια των επτά περίπου αιώνων της ζωής του.
Δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσους κατοίκους είχε στα χρόνια που πέρασαν και μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, με ακρίβεια όμως γνωρίζουμε από την πρώτη απογραφή που έγινε το 1904, η οποία μας δίνει 150 κατοίκους. Οι απογραφές που ακολούθησαν και κατά δεκαετία μας δίνουν τα γνωστά αποτελέσματα που αναφέρονται σε ειδικό κεφάλαιο του βιβλίου.
Από το 1950 και μετά, ο πληθυσμός του χωριού μας, χρόνο με το χρόνο μειωνόταν σημαντικά, οι κάτοικοί του διασκορπίζονται και κατοικούν όπου τον καθένα βολεύει. Η εξέλιξη και ο νέος τρόπος ζωής δεν εξασφαλίζουν την διαβίωσή τους στο άγονο μέρος του χωριού μας, και ίσως αυτό να γίνεται αιτία της εγκατάλειψης αυτού του τόπου. Οι πιο πολλοί κάτοικοί του αποικούν στη Θεσσαλονίκη, στην Πτολεμαΐδα, στο Βόλο, στην Κοζάνη, στον Τίρναβο, την Καστοριά και σε άλλες μικρότερες πόλεις και χωριά του Ελλαδικού χώρου. Στη συνέχεια αναφέρω πόσες οικογένειες και άτομα αποίκησαν στην κάθε πόλη και χωριό που αναφέρω παραπάνω χωρίς βέβαια με απόλυτη ακρίβεια, διότι, τη στιγμή που διαβάζεται το κείμενο αυτό, πολλοί από τους παραπάνω αναφερθέντες έχουν εγκαταλείψει τη ζωή και άλλοι αναπλήρωσαν τη θέση τους που σε πολλές περιπτώσεις είναι άνιση. Ένας άλλος λόγος είναι το ότι οι μετακινήσεις από έναν τόπο σε άλλον συνεχίζονται.
Οι παρακάτω πίνακες διαμορφώνονται όπως είναι σήμερα 2004 και όχι με απόλυτη ακρίβεια, όχι τόσο στις οικογένειες, όσο στα άτομα που λόγω της μεγάλης και από πολλά χρόνια διασποράς τους, η εντόπισή τους είναι δυσχερής.
Στις παρακάνω διεσπαρμένες ανά το πανελλήνιο οικογένειες πρέπει να προστεθεί ακόμη ένα δέκα μέχρι και είκοσι τοις εκατό, για να έχουμε μια πλησιέστερη εικόνα των παλαιών κατοίκων του χωριού μας.
Στο χωριό μας διαμένουν μόνιμα η οικογένεια Γ. Γουναρά, 2 άτομα και ο Δ. Παπαθωμάς, που είναι και οι φύλακες του χωριού κατά τη χειμερινή περίοδο. Οι Ναματιανοί της διασποράς ανέρχονται σε 323 οικογένειες περίπου που αποτελούνται από 956 άτομα και συγκροτούν μια μικρή πολιτεία διασπαρμένη όπου γης.


Γρήγορη Ενημέρωση


Το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών 25/6/23 ....
περισσότερα

Στις 6 Αυγούστου ο ορεινός αγώνας στα Νάματα....
περισσότερα

Το αφιέρωμα από το agiotopia.gr της Ιεράς μονής Αγίας Παρασκευής
περισσότερα

Ηλεκτροδότηση στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Ναμάτων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
περισσότερα

Μια νέα έκδοση από τις εκδόσεις "Ταξιδευτής" του συγχωριανού μας Δημήτρη Παράσχου. Η παρούσα μελέτη - έρευνα είναι αποτέλεσμα εικοσάχρο­νης και πλέον αναζήτησης για ένα θέμα που στις μέρες μας και μέσα στη δίνη της παγκοσμιοποίησης φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως πρακτική σημασία.
περισσότερα

Νέο βίντεο. Οδοιπορικό Ναμάτων 2020
περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση
"Ναματιανές ντοπιολαλιές και δοξασίες στα Νάματα Βοΐου - Κοζάνης" στα πλαίσια των γιορτών Πέλεκον της Αναστασίας Παπαθωμά
περισσότερα