Οι απόγονοι της οικογένειας αυτής μας πληροφορούν τα παρακάτω. Αρχηγός τους ήταν ο Γιάννης Τόσκας [Βαβούρας] που γεννήθηκε περί το έτος 1760 στο χωριό Βαβούριο της Ηπείρου και ήταν βλαχόφωνης καταγωγής. Διατέλεσε από το έτος 1785 μέχρι το 1800 πρωτοπαλλίκαρο του αρματολού Ζήδρου–Πάνου, και όταν το 1822 ο τούρκος Σουλτάνος εξουδετέρωσε τον Αλή πασά των Ιωαννίνων διαλύθηκαν και τα αρματολίκια της περιοχής Ηπείρου, τότε δύο από τα παιδιά του Γιάννη Τόσκα [Βαβούρα] κατέφυγαν ο ένας ο Στέφανος στη Βλάστη και ο άλλος ο Γεώργιος στην Πιπιλίστα [Νάματα], αλλάζοντας και το επώνυμο τους από Τόσκας σε Βαβούρας από το χωριό Βαβούριο που κατάγονταν.

Από άλλες όμως έγκυρες πηγές που έχουμε, μας πληροφορούν ότι ο Γιάννης Τόσκας καταγόταν από το χωριό Τοσκάριο που είναι κοντά στο Τεπελένι. Όπως όμως κι αν έχουν τα πράγματα, ο προπάππος των σημερινών Βαβουρέων ο Γεώργιος που ήρθε στα Νάματα την παραπάνω χρονολογία 1825-1830, παντρεύτηκε την Αικατερίνη το γένος Μπακόλα-Διαμάντη και απέκτησαν ένα γιο επίσης Γεώργιο, ο οποίος γεννήθηκε το 1845 λίγες μέρες μετά το θάνατο του πατέρα του, γι’ αυτό πήρε και το όνομά του.

Ο γιός του Γεωργίου, ο Γεώργιος που προαναφέραμε, σε δεύτερο γάμο παντρεύτηκε τη Σουλτάνα Δημητρίου Βίττη από τη Βλάστη και απέκτησαν πολλά παιδιά.

Πρώτον τον Κώστα που δεν έζησε το 1878, μετά το Δημήτριο [Δημητρό] το 1881 και είχε σύζυγο τη Γλυκερία και παιδιά τους το Γεώργιο, το Γιάννη, την Ελένη, τη Σουλτάνα και τελευταίο το Στέργιο, στο διάστημα 1910-1927.

Δεύτερο παιδί του Γεωργίου ήταν ο Γιάννης [Ντεληγιάννης] με σύζυγο τη Μαρία Φαρμακιώτη από τη Βλάστη άτεκνοι. Τρίτο παιδί του Γεωργίου ήταν ο Διαμαντής που γεννήθηκε το 1887 και έζησε στη Ρουμανία με σύζυγο κάποια Αικατερίνη και παιδιά τους την Ανδρονίκη και τη Μαρίκα. Τέταρτο παιδί του Γεωργίου ήταν ο Νικόλαος και σύζυγος του η Δέσποινα Κατσαβού από τη Βλάστη. Παιδιά τους ο Στέργιος και ο Χρήστος, πέμπτο παιδί του Γεωργίου ήταν ο Θεόδωρος και σύζυγος του η Σουλτάνα Κατσιάκη, κόρη της Ασπασίας Δ. Καραγιώργου [Διαμαντή] αλλά από τον πρώτο άντρα της Κατσιάκη από τη Βλάστη, και παιδιά τους ο Γεώργιος και η Αρετή. Και έκτο παιδί του Γεωργίου ήταν η Αρετή η πρώτη σύζυγος του Κων/νου Κυδώνα. Η οικογένεια Βαβούρα σήμερα αριθμεί περί τις 10 οικογένειες, οι οποίες είναι διεσπαρμένες στην Αλεξάνδρεια στην Πτολεμαΐδα, την Θεσσαλονίκη και στο εξωτερικό τη Ρουμανία.


 ΠΙΣΩ 

Γρήγορη Ενημέρωση


Το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών 25/6/23 ....
περισσότερα

Στις 6 Αυγούστου ο ορεινός αγώνας στα Νάματα....
περισσότερα

Το αφιέρωμα από το agiotopia.gr της Ιεράς μονής Αγίας Παρασκευής
περισσότερα

Ηλεκτροδότηση στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Ναμάτων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
περισσότερα

Μια νέα έκδοση από τις εκδόσεις "Ταξιδευτής" του συγχωριανού μας Δημήτρη Παράσχου. Η παρούσα μελέτη - έρευνα είναι αποτέλεσμα εικοσάχρο­νης και πλέον αναζήτησης για ένα θέμα που στις μέρες μας και μέσα στη δίνη της παγκοσμιοποίησης φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως πρακτική σημασία.
περισσότερα

Νέο βίντεο. Οδοιπορικό Ναμάτων 2020
περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση
"Ναματιανές ντοπιολαλιές και δοξασίες στα Νάματα Βοΐου - Κοζάνης" στα πλαίσια των γιορτών Πέλεκον της Αναστασίας Παπαθωμά
περισσότερα