Οι απόγονοι της παραπάνω οικογένειας υποστηρίζουν ότι είναι Βλάχικης καταγωγής και προέρχεται από τη Μοσχόπολη της Β. Ηπείρου. Κατά τον συγγραφέα όμως Χρήστο Έξαρχο από τη Φούρκα Κονίτσης μας πληροφορεί πως κατάγεται από τη Λυκοράχη (Λούψικο) που είναι κοντά στην Αετομελίτσα (Ντέντσκο), και το επώνυμο Ζδούκος υπάρχει μέχρι σήμερα στο παραπάνω χωριό. Ούτως ή άλλως είναι βλάχικης καταγωγής και αναφέρεται στη λίστα των 15 αγοραστών του χωριού μας, που προέρχεται από την Κιουτσιούκ Πιπιλίστα, τα επώνυμα Ζδούκος και Τσιάρας αναφέρονται ανάμεσα στους Τσελιγκάδες της μάχης της Φυλλουργιάς (Καρπερό). Ο πρώτος της παραπάνω οικογένειας ήταν ο Κωνσταντίνος και σύζυγός του ήταν μια από τις τρεις κόρες του Κων/νου Τζιαχάνη, η Ειρήνη, και είχαν τρία παιδιά: το Θεόδωρο που είχε σύζυγο τη Δέσπω (Δεσπούλω) Γιαννούλη και είχαν δυο παιδιά: την Όλγα με σύζυγο τον Πούλιο Τσέτση από τη Βλάστη και τον Κώστα με σύζυγο τη Λούλα Μάνιο από την Εράτυρα. Παιδιά τους ο Θοδωρής και η Δέσποινα. Το άλλο παιδί του Κωνσταντίνου Ζδούκου ήταν ο Δημήτριος (Μήτσιος) και σύζυγός του ήταν η Ευθαλία Τώνια από τη Βλάστη, απέκτησαν τέσσερα παιδιά: την Ελένη, τον Κώστα, τη Δέσποινα και την Ασπασία. Τρίτο παιδί του Κωνσταντίνου Ζδούκου ήταν η Χαρίκλεια σύζυγος Ν. Παπαθωμά, άτεκνοι.

Ο Κωνσταντίνος Ζδούκος διατηρούσε νερόμυλο στην κάτω άκρη του χωριού που τα αχνάρια του και το τοπώνυμο σώζονται μέχρι σήμερα. Τα παιδιά του όμως, Θεόδωρος και Δημήτριος ήταν μετανάστες στην Αμερική. Οι απόγονοι της παραπάνω οικογένειας ζουν στη Θεσσαλονίκη και είναι περί τις πέντε οικογένειες.


 ΠΙΣΩ 

Γρήγορη Ενημέρωση


ΑΓΩΝΑΣ VOIORACE 2024 ΝΑΜΑΤΑ 11/8
Η φετινή διοργάνωση του VoioRace series ανοίγει και επίσημα με την έναρξη των εγγραφών Τετάρτη 1 Μαΐου 2024.
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται, όπως κάθε χρόνο, μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου https://voio.gr/polites/voiorace/ και θα διαρκέσουν μέχρι και τρείς (3) ημέρες πριν την έναρξη του κάθε αγώνα. Η αφετηρία και ο.......

περισσότερα

Το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών 25/6/23 ....
περισσότερα

Το αφιέρωμα από το agiotopia.gr της Ιεράς μονής Αγίας Παρασκευής
περισσότερα

Ηλεκτροδότηση στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Ναμάτων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
περισσότερα

Μια νέα έκδοση από τις εκδόσεις "Ταξιδευτής" του συγχωριανού μας Δημήτρη Παράσχου. Η παρούσα μελέτη - έρευνα είναι αποτέλεσμα εικοσάχρο­νης και πλέον αναζήτησης για ένα θέμα που στις μέρες μας και μέσα στη δίνη της παγκοσμιοποίησης φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως πρακτική σημασία.
περισσότερα

Νέο βίντεο. Οδοιπορικό Ναμάτων 2020
περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση
"Ναματιανές ντοπιολαλιές και δοξασίες στα Νάματα Βοΐου - Κοζάνης" στα πλαίσια των γιορτών Πέλεκον της Αναστασίας Παπαθωμά
περισσότερα