Το επώνυμα Λιάλιος στην Αλβανική γλώσσα σημαίνει ο μεγαλύτερος αδερ-φός, ή ο θείος και είναι πολύ πιθανό, η οικογένεια αυτή να προέρχεται από τα μέρη της Β. Ηπείρου και να είναι Βλάχικης καταγωγής, όπως είναι τόσες άλλες.

Η ιστορία της εδώ στο χωριό ξεκινά από το 1840 περίπου, που γεννήθηκε ο προπάππος Χρήστος Λιάλιος, ο οποίος όταν ήρθε σε ηλικία γάμου περί το 1863, παντρεύτηκε μια κόρη του Α. Τσιάρα που πρέπει να ονομαζόταν Σουλτάνα, και από το γάμο αυτό γεννήθηκε ένα παιδί ονομαζόμενος Δημήτριος (Μιμιλής). Άλλο παιδί τους δεν γνωρίζουμε.

Ο Δημήτριος Λιάλιος παντρεύτηκε τη Δέσπω Μπέκα από τη Βλάστη, και από το γάμο αυτό γεννήθηκαν δυο αγόρια: ο Χρήστος που είχε σύζυγο την Ευθαλία Μάρτου από τη Βλάστη, και τον Αθανάσιο με σύζυγο την Ελευθερία Χαλδούπη.

Είχαν και δυο κόρες: τη Σουλτάνα σύζυγο Ν. Κουρκούτα και την Καλλιόπη σύζυγο του Μιχάλη Μπαρτζώκα.

Στα μητρώα της κοινότητας μας είναι δηλωμένος και ακόμη ένας Λιάλιος Κωνσταντίνος του Νικολάου που μας δημιουργεί το ερώτημα, μήπως ο Δημήτριος Λιάλιος (Μιμιλής) είχε ακόμη έναν αδερφό το Νικόλα; Οι απόγονοι της παραπάνω οικογένειας ζουν σήμερα στην περιοχή της Ξηρολίμνης Κοζάνης, στο Μικρόκαστρο, στην Εράτυρα και στην Γαλάτιστα Χαλκιδικής και αριθμούν κοντά στις δέκα οικογένειες.


 ΠΙΣΩ 

Γρήγορη Ενημέρωση


Το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών 25/6/23 ....
περισσότερα

Στις 6 Αυγούστου ο ορεινός αγώνας στα Νάματα....
περισσότερα

Το αφιέρωμα από το agiotopia.gr της Ιεράς μονής Αγίας Παρασκευής
περισσότερα

Ηλεκτροδότηση στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Ναμάτων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
περισσότερα

Μια νέα έκδοση από τις εκδόσεις "Ταξιδευτής" του συγχωριανού μας Δημήτρη Παράσχου. Η παρούσα μελέτη - έρευνα είναι αποτέλεσμα εικοσάχρο­νης και πλέον αναζήτησης για ένα θέμα που στις μέρες μας και μέσα στη δίνη της παγκοσμιοποίησης φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως πρακτική σημασία.
περισσότερα

Νέο βίντεο. Οδοιπορικό Ναμάτων 2020
περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση
"Ναματιανές ντοπιολαλιές και δοξασίες στα Νάματα Βοΐου - Κοζάνης" στα πλαίσια των γιορτών Πέλεκον της Αναστασίας Παπαθωμά
περισσότερα