Η οικογένεια Λόλα είναι μια από τις τελευταίες που κατοίκησε στο χωριό μας στη δεκαετία 1850 – 1860. Η καταγωγή της είναι από τα χωριά των Γρεβενών και το επώνυμο αυτό συναντιέται σε μεγάλη κυκλοφορία στην παραπάνω περιοχή. Συνηθίζεται όμως και σε βλαχόφωνες οικογένειες της περιοχής και ίσως η οικογένεια αυτή να προέρχεται από αυτές.

Ήταν πάντα κτηνοτροφική και ουδέποτε ασχολήθηκε με άλλο επάγγελμα. Είναι η πιο φιλήσυχη οικογένεια του χωριού και χαίρει εκτιμήσεως απ’ όλους τους χωριανούς μας.

Η πρώτη οικογένεια που ήρθε εδώ στο χωριό ήταν τα αδέρφια Ζήσης και Χρήστος και ο πατέρας τους πρέπει να ήταν Νικόλαος ή Δημήτριος.

Ο πρώτος ο Ζήσης ήταν παντρεμένος με την Καλλίνω (Καλούσιω) Τσιλιμάνη από τη Βλάστη, και απέκτησαν τρία παιδιά: τον Κώστα, το Δημήτριο και τη Στεργιανή. 

Ο άλλος αδερφός ο Χρήστος ήταν παντρεμένος με την Γλυκερία Μαμάρα από τη Βλάστη και απόκτησαν τρεις γιους: το Νικόλαο, το Δημήτριο και το Ζήση.

Απόγονους της οικογένειας Λόλα συναντούμε στον Τίρναβο και τη Λάρισα, αλλά και με το χωριό δεν έχασαν ποτέ την επαφή τους. Κάθε καλοκαίρι το επισκέπτονται σαν παραθεριστές, όσο οι οικογενειακές τους υποχρεώσεις τους το επιτρέπουν.

Εκτός από την παραπάνω οικογένεια που αναφέραμε υπήρχε και μια άλλη που είχε τις ίδιες ρίζες με αυτή και γνωστός απόγονος της είναι ο πασίγνωστος χειρούργος καρδιολόγος Χ. Λόλας. Με τις ίδιες ρίζες ήταν και μια ακόμη οικογένεια Λόλα (Κατιάγκος).


 ΠΙΣΩ 

Γρήγορη Ενημέρωση


Το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών 25/6/23 ....
περισσότερα

Στις 6 Αυγούστου ο ορεινός αγώνας στα Νάματα....
περισσότερα

Το αφιέρωμα από το agiotopia.gr της Ιεράς μονής Αγίας Παρασκευής
περισσότερα

Ηλεκτροδότηση στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Ναμάτων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
περισσότερα

Μια νέα έκδοση από τις εκδόσεις "Ταξιδευτής" του συγχωριανού μας Δημήτρη Παράσχου. Η παρούσα μελέτη - έρευνα είναι αποτέλεσμα εικοσάχρο­νης και πλέον αναζήτησης για ένα θέμα που στις μέρες μας και μέσα στη δίνη της παγκοσμιοποίησης φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως πρακτική σημασία.
περισσότερα

Νέο βίντεο. Οδοιπορικό Ναμάτων 2020
περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση
"Ναματιανές ντοπιολαλιές και δοξασίες στα Νάματα Βοΐου - Κοζάνης" στα πλαίσια των γιορτών Πέλεκον της Αναστασίας Παπαθωμά
περισσότερα