Η οικογένεια Μάρτου είναι βλάχικης καταγωγής, η οποία προέρχεται από τη Βόρεια Ήπειρο και το επώνυμο αυτό είναι πολύ συχνό στους βορειοηπειρώτες Έλληνες της περιοχής Μοσχοπόλεως. Στα Νάματα, ο πρώτος Μάρτος ήρθε το 1885 από τη Βλάστη και είναι ο γνωστός Μάρκος, ο οποίος γεννήθηκε στη Βλάστη αλλά λίγα χρόνια μετά τη γέννησή του ο πατέρας του Νικόλαος πέθανε, και έτσι ο Μάρκος μαζί με τη μητέρα του βρέθηκαν στα Νάματα. Η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε το Ναματιανό Διαμάντη Γκάτσο, τον οποίο αναφέρουμε στην οικογένεια Γκάτσος. Ο Μάρκος παντρεύτηκε την Πηνελόπη (Μελαγή) Διαμάντη και απέκτησαν τρεις κόρες: τη Στεργιανή σύζυγο Κων/νου Τσιάρα, τη Μαρίκα σύζυγο Ιωάννη Τζιντζιόβα και την Ελένη (Κούσιω) που παντρεύτηκε στην Εράτυρα το Χαράλαμπο Σιαφάρα. Γιους είχε το Νικόλαο (Κόλα) που παντρεύτηκε τη Μαρίκα Δελαπάσχου και απέκτησαν το Μάρκο, την Ανέτα, τον Κώστα και την Ειρήνη. Το άλλο παιδί του Μάρκου ήταν ο Θωμάς που πέθανε μικρός. Απόγονοι ζουν στην Εράτυρα, την Καστοριά, την Κοζάνη και στην Κρήτη.


 ΠΙΣΩ 

Γρήγορη Ενημέρωση


Το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών 25/6/23 ....
περισσότερα

Στις 6 Αυγούστου ο ορεινός αγώνας στα Νάματα....
περισσότερα

Το αφιέρωμα από το agiotopia.gr της Ιεράς μονής Αγίας Παρασκευής
περισσότερα

Ηλεκτροδότηση στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Ναμάτων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
περισσότερα

Μια νέα έκδοση από τις εκδόσεις "Ταξιδευτής" του συγχωριανού μας Δημήτρη Παράσχου. Η παρούσα μελέτη - έρευνα είναι αποτέλεσμα εικοσάχρο­νης και πλέον αναζήτησης για ένα θέμα που στις μέρες μας και μέσα στη δίνη της παγκοσμιοποίησης φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως πρακτική σημασία.
περισσότερα

Νέο βίντεο. Οδοιπορικό Ναμάτων 2020
περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση
"Ναματιανές ντοπιολαλιές και δοξασίες στα Νάματα Βοΐου - Κοζάνης" στα πλαίσια των γιορτών Πέλεκον της Αναστασίας Παπαθωμά
περισσότερα