Η οικογένεια Παράσχου είναι Ηπειρωτικής καταγωγής από το χωριό Πυρσόγιαννη Κονίτσης. Είναι άγνωστη η προέλευση της στο χωριό μας. Από μια παράδοση πληροφορούμαστε πως είναι μια από αυτές της Κιουτσιούκ Πιπιλίστας και στη συνέχεια από τους αγοραστές του χωριού μας.

Από μια άλλη παράδοση πληροφορούμαστε πως η οικογένεια αυτή ήρθε αργότερα μετά την αγορά του χωριού, όταν και οι κάτοικοι της Κιουτσιούκ Πιπιλίστας μεταφέρθηκαν στην παλιά Πιπιλίστα και οι κάτοικοί της που με την συνένωση τους δημιούργησαν ένα κανονικό χωριό, έστω και μικρό, αισθάνθηκαν την ανάγκη το χωριό τους να έχει και παπά που ως τότε δεν υπήρχε. Αναζήτησαν ένα τέτοιο πρόσωπο και το έφεραν στο χωριό τους το οποίο ήταν ο Μιχάλης Παράσχος που ήταν ιερέας από το χωριό Πυρσόγιαννη της Κόνιτσας. Το όνομα Παράσχος στο παραπάνω χωριό είναι πολύ διαδομένο μέχρι και σήμερα και από αυτό προέρχονται αρκετοί ιερείς και ένας από αυτούς είναι εγκατεστημένος από την ίδια περίπου εποχή σε ένα χωριό της Εορδαίας τον Άγιο Χριστόφορο. Αυτός ήταν ο Γεώργιος Παράσχης που έζησε στο παραπάνω χωριό 102 χρόνια (1830 - 1932). Η άφιξη της οικογενείας αυτής στο χωριό μας δεν παίζει σπουδαίο ρόλο όσο μας ενδιαφέρει το γενεαλογικό της δένδρο. Ο πρώτος Παράσχος στο χωριό μας είναι αυτός που παραπάνω αναφέρουμε, ο Παπαμιχάλης (που το όνομά του ήταν Παπαπαράσχος και επειδή είχε πολλά πα το έκοψε σύμφωνα με την αφήγηση στα παιδιά του από τον θωμά Παράσχο της Τάνζιως) ο οποίος είχε δυο παιδιά, τον πατέρα του Παπαθανασούλη που κατά το έτος 1880 περίπου μετοίκησε στη Βλάστη και εκεί διαβιούν απόγονοί του μέχρι σήμερα. Ο άλλος ο γιος του Παπαμιχάλη ήταν ο Νικόλαος που όλοι οι απόγονοί του έζησαν εδώ στα Νάματα. Ας τους εξετάσουμε με τη σειρά. Ο Νικόλαος Παράσχος είχε τρεις γιους και δυο κόρες οι οποίες ήταν: η μια η σύζυγος του Ιωάννη Παπαθωμά (Γιαννούλη) η Αναστασία και η άλλη, η μάνα της Ασπασίας Καραγιώργου, η οποία Ασπασία ήταν δεύτερη σύζυγος του Διαμάντη Καραγιώργου.

Από τα αγόρια του Νικολάου Παράσχου πρώτος ήταν ο Μιχάλης ο οποίος είχε σύζυγο την Ελένη (Λιγγούσιου) το γένος Γιαννούλη. Απέκτησαν τέσσερεις γιους: πρώτος ήταν ο Νικόλαος και σύζυγος του η Θωμαή Τσιάρα και απέκτησαν επτά παιδιά στην περίοδο 1926–1944. Πρώτη ήταν η Ελένη που πέθανε στα 18 της χρόνια, δεύτερος ήταν ο Μιχάλης με σύζυγο την Καλλιρόη Τσιώμπρα και έχουν δυο παιδιά την Ελένη και το Νικόλαο. Τρίτο παιδί του Νικολάου είναι η Αναστασία παντρεμένη στη Βλάστη με τον Ιωάννη Σαμαρά και τέταρτος ο Θωμάς με σύζυγο την Ειρήνη Λιουλιάκη από το Σισάνι (σώγαμπρος) και τα παιδιά τους το Νικόλαο και το Γιάννη. Πέμπτος είναι ο Δημήτριος που έχει σύζυγο την Ευαγγελία Βασβατέκη από τη Βλάστη και τα παιδιά τους είναι ο Νικόλαος και η Θωμαή. Τελευταία παιδιά του Νικολάου Παράσχου είναι η Ελευθερία και η Νίκη (δίδυμες) και σύζυγος της πρώτης είναι ο Μιχάλης Μπεκιάρης από την Εράτυρα, της δεύτερης ο Κωνσταντίνος Δέλας από τη Βλάστη.

Το δεύτερο παιδί του Μιχάλη Παράσχου είναι ο Δημήτριος και σύζυγός του η Τριγώνα Γκάτσου. Έχουν τέσσερα παιδιά: τη Στεργιανή παντρεμένη στη Βλάστη με το Νικόλαο Τζιαφέτα, δεύτερος είναι ο Νικόλαος παντρεμένος με τη Χάϊντη (Γερμανίδα), τρίτος γιος του Δ. Παράσχου είναι ο Μιχάλης και σύζυγός του η Αικατερίνη Καραγώγου από το Σισάνι όπου έχουν δύο παιδιά: το Δημήτριο και την Τριγώνα. Και τέταρτος γιος του Δ. Παράσχου είναι ο Γεώργιος όπου έχει σύζυγο την Ουρσαλία Γκάνα και έχουν δυο παιδιά: τον Δημήτριο και την Ασπασία.

Τρίτο παιδί του Μιχάλη Παράσχου είναι ο Παναγιώτης που έχει σύζυγο την Καλλιόπη Χρόνη από την Εράτυρα και παιδιά τους είναι: ο Μιχάλης, η Παρασκευή, ο Γιάννης, ο Δημήτριος και η Ελένη.

Τέταρτος γιός του Μιχάλη Παράσχου ήταν ο Γιάννης και σύζυγος του η Δέσπω Μόζα και παιδιά τους η Ελένη ο Μιχάλης ο Πτολεμαίος και η Ασπασία. Η Ελένη παντρεύτηκε τον Γιάννη Γκίκα από το Λέχοβο Φλώρινας και έζησαν με τον γιο τους Χρήστο και την κόρη τους Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Ο Μιχάλης παντρεύτηκε την Ντίνα Καλημέρη από την Κορυφή Ημαθίας και έζησαν με την κόρη τους Δέσποινα στην Αυστραλία. Ο Πτολεμαίος παντρεύτηκε την Φωτεινή Γαλιώτα από το Κλειδί Ημαθίας και απέκτησαν δύο κόρες, την Δέσποινα και την Αθανασία, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Η Ασπασία παντρεύτηκε τον Θεόδωρο Θεοδωσέλη από το Νεοχώρι Ημαθίας και απέκτησαν δύο γιους, τον Σωτήρη και τον Γιάννη, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Από τα 4 αδέρφια μόνο η Ασπασία βρίσκεται εν ζωή σήμερα (2018).

Πάμε τώρα στο δεύτερο γιο του Νικ. Παράσχου που ήταν ο Αθανάσιος (Τσούλας) και είχε σύζυγο τη Σουλτάνα (Τάντζιω) το γένος Κόλη. Απέκτησαν επτά παιδιά, το Νικόλαο που πέθανε νέος, τον Κώστα που είχε σύζυγο την Μαρίκα Τσιάρα που απέκτησαν τρία αγόρια, τον Αθανάσιο, το Γεώργιο, το Νικόλαο και μια κόρη τη Σουλτάνα. Δεύτερο παιδί από τα αγόρια του Αθανασίου Παράσχου ήταν ο Θωμάς σύζυγος του ήταν η Σοφία Βράνα και είχαν δύο αγόρια, τον Αθανάσιο που παντρεύτηκε την Γιάννα Μιχαηλίδου αποκτώντας το 1997 δύο παιδιά δίδυμα τον Θωμά και την Κατερίνα και ζεί στην Κύπρο, και τον Ηλία που παντεύτηκε την Ειρήνη αποκτώντας το 1994 μια κόρη την Σοφία και ζει στην Αθήνα.

Ο Αθανάσιος Παράσχος (Τσιούλας) είχε και τέσσερεις κόρες, την Αθηνά σύζυγο Ν. Γκάνα, την Ελένη σύζυγο Ν. Μπαρτζώκα, τη Βικτωρία σύζυγο Σ. Μαρκούση και την Μαρίκα σύζυγο Ι. Μπουζμπούκη από τη Βλάστη. Ο Νικόλαος Παράσχος είχε και έναν ακόμα γιο που πέθανε νέος στην ξενητιά (Κωνσταντινούπολη) το Δημήτριο. Η οικογένεια Παράσχου είναι διασκορπισμένη και οι απόγονοί της ζουν στην Πτολεμαΐδα, Εράτυρα, Καστοριά, Κοζάνη, Αλεξάνδρεια, Θεσ/νίκη, Αθήνα, Κύπρο, Γερμανία, Αυστραλία και αριθμεί περί τις 30 οικογένειες.

 

 ΠΙΣΩ 

Γρήγορη Ενημέρωση


ΑΓΩΝΑΣ VOIORACE 2024 ΝΑΜΑΤΑ 11/8
Η φετινή διοργάνωση του VoioRace series ανοίγει και επίσημα με την έναρξη των εγγραφών Τετάρτη 1 Μαΐου 2024.
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται, όπως κάθε χρόνο, μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου https://voio.gr/polites/voiorace/ και θα διαρκέσουν μέχρι και τρείς (3) ημέρες πριν την έναρξη του κάθε αγώνα. Η αφετηρία και ο.......

περισσότερα

Το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών 25/6/23 ....
περισσότερα

Το αφιέρωμα από το agiotopia.gr της Ιεράς μονής Αγίας Παρασκευής
περισσότερα

Ηλεκτροδότηση στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Ναμάτων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
περισσότερα

Μια νέα έκδοση από τις εκδόσεις "Ταξιδευτής" του συγχωριανού μας Δημήτρη Παράσχου. Η παρούσα μελέτη - έρευνα είναι αποτέλεσμα εικοσάχρο­νης και πλέον αναζήτησης για ένα θέμα που στις μέρες μας και μέσα στη δίνη της παγκοσμιοποίησης φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως πρακτική σημασία.
περισσότερα

Νέο βίντεο. Οδοιπορικό Ναμάτων 2020
περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση
"Ναματιανές ντοπιολαλιές και δοξασίες στα Νάματα Βοΐου - Κοζάνης" στα πλαίσια των γιορτών Πέλεκον της Αναστασίας Παπαθωμά
περισσότερα