Η οικογένεια Ρουκά είναι Ηπειρωτικής προέλευσης, και η εγκατάστασή της στα Νάματα χρονολογείται γύρω στα 1830 με την πρώτη κτηνοτροφική ομάδα που ήρθε εδώ στο χωριό. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς το χωριό απ’ όπου προήλθε, αλλά το παραπάνω επώνυμο το συναντούμε στο Συρράκο της Ηπείρου και είναι πολύ ενδεχόμενο να κατάγεται από αυτό και να είναι Βλάχικης καταγωγής. Οι πρώτοι Ρουκαίοι που έχουμε ακούσει από τους μεγαλύτερούς μας είναι τα δυο αδέλφια ο Γιάννης και ο Κώστας. Ο πρώτος, ο Γιάννης είχε τέσσερα παιδιά.

Το Γεώργιο (Καραγιώργος), τον Κώστα (Τσιρμιντζέλα), τρίτος είναι ο Νικόλαος (Νόζας) και τέταρτος ο Απόστολος (Πουτόλιος). Ο πρώτος ο Γεώργιος (Καραγιώργος) είχε σύζυγο την Καλλιόπη Βλαχογιάννη από τη Βλάστη, και παιδιά τους ήταν η Αθηνά με σύζυγο το Δημήτριο Μητράκο, δεύτερη η Μαρία με σύζυγο το Γεώργιο Καραγιώργο. Στη συνέχεια ο Γιάννης που σκοτώθηκε από ατύχημα σε μικρή ηλικία και ακολουθεί ο Κώστας που είχε σύζυγο την Αικατερίνη Γκάτσου, και τελευταίος ο άλλος Γιάννης που είχε σύζυγο την Σουλτάνα Αυλογιάρη από τη Βλάστη. Δεύτερος γιος του Γιάννη Ρουκά είναι ο Απόστολος (Πουτόλιος), είχε σύζυγο την Αθηνά Καραΐσκου από τη Βλάστη, και είχαν τρία αγόρια. Το Γιάννη, το Γεώργιο και το Νικόλαο και μια κόρη τη Στεργιανή που είχε σύζυγο το Γιάννη Κ. Μπαρτζώκα.

Ο πρώτος γιος του ο Γιάννης είχε σύζυγο τη Στεργιανή Μήλα από τη Βλάστη, ο οποίος σκοτώθηκε από ιταλικά στρατεύματα κατοχής το 1943 αφήνοντας πίσω ένα κοριτσάκι, και δεύτερος ο Γεώργιος που είχε την ίδια τύχη με το Γιάννη, γιατί και αυτός σκοτώθηκε λίγο αργότερα την ίδια όμως χρονιά από στρατεύματα κατοχής γερμανικά.

Ο τρίτος, ο Νικόλαος παντρεύτηκε τη Θωμαή Καραγώγου και ζει με την οικογένειά του στο χωριό Ασκός Λαγκαδά. Τρίτο παιδί του Γιάννη Ρουκά ήταν ο Κώστας (Τσιρμιντζέλας) ο οποίος εγκατάλειψε το χωριό και δεν γνωρίζουμε τίποτε γι’ αυτόν εκτός έναν γιο του, το Στέργιο, που σκοτώθηκε στον εμφύλιο πόλεμο το 1949 στη μάχη της Φλώρινας. Τέταρτος γιος του Ιωάννη Ρουκά ήταν ο Νικόλαος (Νόζας) ο οποίος είχε δύο γιους, το Γεώργιο που είχε σύζυγο την Αικατερίνη Δελαπάσχου και είχε τρεις κόρες και έναν γιο, τη Θωμαή, τη Βαγγελιώ, τη Βίκυ και το Νικόλαο.

Ο άλλος γιος ο Γιάννης είχε σύζυγο από τη Βλάστη, αλλά εγκατέλειψε το χωριό πριν το 1940 και για το λόγο αυτό δεν έχουμε στοιχεία. Ο άλλος αδερφός των δύο πρώτων Ρουκαίων που ήταν ο Κώστας, έχουμε στοιχεία για δυο παιδιά του, αλλά πρέπει να είχε και ένα τρίτο που πρέπει να χάθηκε μικρός και μας είναι άγνωστος. Ο πρώτος γιος του είναι ο Ιωάννης (Ζορμπάς) και γνωστός μας είναι ένας γιος του ο Γεώργιος με το παρατσούκλι (Λούσιας) και ένας γιος του που επισκέφτηκε για μια φορά το χωριό μας το 2000 και από τότε δεν ξαναφάνηκε. Μας δήλωσε ότι ζει στην Πτολεμαΐδα και είναι άγαμος. Δεύτερος γιος του Κώστα Ρουκά ήταν ο Απόστολος (Τσιοφοτίλας) παντρεμένος με τη Καλλίνω Μ. Μπαρτζώκα και είχαν πέντε παιδιά, τον Κώστα, το Νίκο, το Θανά-ση (Νάσιο), την Αναστασία και την Σουλτάνα, που όλοι αυτοί αλλά και οι απόγονοί τους ζουν στην Καβάλα, εκτός του Θανάση που πήγε σώγαμπρος στη Βλάστη και είχε σύζυγο τη Σουλτάνα Μήλα και σήμερα αυτός και οι απόγονοί του ζουν στην Άρδασα Πτολεμαΐδας. Είχε και ακόμα μια κόρη, την Αθηνά. Αυτή είναι η οικογένεια Ρουκά που σήμερα είναι διασπαρμένη σε όλη τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, και αριθμεί πάνω από είκοσι οικογένειες.


 ΠΙΣΩ 

Γρήγορη Ενημέρωση


Το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών 25/6/23 ....
περισσότερα

Στις 6 Αυγούστου ο ορεινός αγώνας στα Νάματα....
περισσότερα

Το αφιέρωμα από το agiotopia.gr της Ιεράς μονής Αγίας Παρασκευής
περισσότερα

Ηλεκτροδότηση στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Ναμάτων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
περισσότερα

Μια νέα έκδοση από τις εκδόσεις "Ταξιδευτής" του συγχωριανού μας Δημήτρη Παράσχου. Η παρούσα μελέτη - έρευνα είναι αποτέλεσμα εικοσάχρο­νης και πλέον αναζήτησης για ένα θέμα που στις μέρες μας και μέσα στη δίνη της παγκοσμιοποίησης φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως πρακτική σημασία.
περισσότερα

Νέο βίντεο. Οδοιπορικό Ναμάτων 2020
περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση
"Ναματιανές ντοπιολαλιές και δοξασίες στα Νάματα Βοΐου - Κοζάνης" στα πλαίσια των γιορτών Πέλεκον της Αναστασίας Παπαθωμά
περισσότερα