Από τους απόγονους της παραπάνω οικογένειας αλλά και από την προφορική παράδοση πληροφορούμαστε πως τόπος καταγωγής της είναι η Μοσχόπολη της Β. Ηπείρου και πως υπέστη την αναγκαστική από τους Τουρκαλβανούς δίωξη από αυτήν το 1769. Δια μέσω Φούρκας Κονίτσης κατά το έτος 1793 μαζί με άλλους συμπατριώτες δημιούργησαν την ομάδα που εγκαταστάθηκε και δημιούργησε την Κιουτσιούκ Πιπιλίστα στην τοποθεσία Ασπρόχωμα και αργότερα αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στην σημερινή Πιπιλίστα που την εξαγόρασαν από το Μπέη του Ντομαβιστίου. Για τον πρώτο Τζιαχάνη που έχουμε πληροφορίες από τους μεγαλύτερούς μας, ήταν ο Κωνσταντίνος, που διετέλεσε και πρόεδρος του χωριού καθώς και μέλος της επιτροπής του Μακεδονικού αγώνα. Είχε και έναν ακόμη νούς δίωξη από αυτήν το 1769. Δια μέσω Φούρκας Κονίτσης κατά το έτος 1793 μαζί με άλλους συμπατριώτες δημιούργησαν την ομάδα που εγκαταστάθηκε και δημιούργησε την Κιουτσιούκ Πιπιλίστα στην τοποθεσία Ασπρόχωμα και αργότερα αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στην σημερινή Πιπιλίστα που την εξαγόρασαν από το Μπέη του Ντομαβιστίου. Για τον πρώτο Τζιαχά-νη που έχουμε πληροφορίες από τους μεγαλύτερούς μας, ήταν ο Κωνσταντίνος, που διετέλεσε και πρόεδρος του χωριού καθώς και μέλος της επιτροπής του Μακεδονικού αγώνα. Είχε και έναν ακόμη Ο πρώτος αδερφός ο Κώστας είχε τρεις κόρες και ένα γιο: η πρώτη κόρη του ήταν η Θωμαή σύζυγος του Στεργίου Παπαστέργιου του ιερέα, η δεύτερη ήταν η σύζυγος του Κων/νου Ζδούκου Ειρήνη και η Τρίτη του Κων/νου Κόλη η Χάϊδω. Τέταρτος ο Αχιλλέας και η σύζυγός του Σουλτάνα Χαλκιά είχαν μια μόνο κόρη, την Ελένη και σύζυγός της ήταν ο Νίκος Δελαπάσχος (Γκίνης) και απέκτησαν τρία παιδιά: τον Αλέκο, την Σουλτάνα και την Ιφιγένεια (Μένη). Για τον άλλο αδερφό Τζιαχάνη, τον Γιώργο, λίγα μόνο στοιχεία έχουμε γι’ αυτόν, γνωρίζουμε μόνο ένα γιο του, το Νικόλαο, ο οποίος είχε ένα γιο το Γεώργιο που ήταν δικηγόρος στην Πτολεμαΐδα και οι απόγονοί του ζουν στη Θεσσαλονίκη. Η οικογένεια Τζιαχάνη ήταν μια από τις πιο δραστήριες του χωριού.

Απόγονοι της παραπάνω οικογένειας ζουν στη Θεσσαλονίκη και είναι πολύ ελάχιστοι. Στο χωριό παραμένει ένα μεγάλο οικόπεδο στην ιδιοκτησία τους.


 ΠΙΣΩ 

Γρήγορη Ενημέρωση


Στις 7 Αυγούστου ο ορεινός αγώνας στα Νάματα....
περισσότερα

Το αφιέρωμα από το agiotopia.gr της Ιεράς μονής Αγίας Παρασκευής
περισσότερα

Ηλεκτροδότηση στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Ναμάτων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
περισσότερα

Μια νέα έκδοση από τις εκδόσεις "Ταξιδευτής" του συγχωριανού μας Δημήτρη Παράσχου. Η παρούσα μελέτη - έρευνα είναι αποτέλεσμα εικοσάχρο­νης και πλέον αναζήτησης για ένα θέμα που στις μέρες μας και μέσα στη δίνη της παγκοσμιοποίησης φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως πρακτική σημασία.
περισσότερα

Νέο βίντεο. Οδοιπορικό Ναμάτων 2020
περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση
"Ναματιανές ντοπιολαλιές και δοξασίες στα Νάματα Βοΐου - Κοζάνης" στα πλαίσια των γιορτών Πέλεκον της Αναστασίας Παπαθωμά
περισσότερα