Πρόδρομος της οικογένειας Τώνια είναι η οικογένεια Παπασιώμου, βλάχικης καταγωγής από τη Σαμαρίνα. Ο Παπασιώμος παιδί του Παπαγιώργη ήταν άτεκνος και είχε υιοθετήσει μια ανηψιά του, τη Ζωή Τσάγκα από την Πλαγιά (Ζέρμα) την Κόνιτσας. Σύζυγο στην παρακόρη του Ζωή ο Παπασιώμος έκανε τον Ιωάννη Τώνια από τη Βλάστη και τον πήρε σώγαμπρο, ο οποίος έγινε και μοναδικός κληρονόμος του Παπασιώμου. Ο Γιάννης Τώνιας γεννήθηκε στη Βλάστη το 1900, και γαμπρός στον Παπασιώμο έγινε το 1920. Παντρεμένος με την παρακόρη του Παπασιώμου τη Ζωή απέκτησαν μια πολύτεκνη οικογένεια των δέκα παιδιών, τρία αγόρια και επτά κορίτσια. Τα δέκα παιδιά του Γιάννη Τώνια θα τα αναφέρω με τη σειρά γεννήσεως και ποιοί είναι οι σύζυγοι τους, γιατί όλα είναι παντρεμένα και όλα στη ζωή πλην τον Γεώργιο που πέθανε πρόσφατα. Πρώτη είναι η Θωμαή με σύζυγο τον Κώστα Παπαθωμά, δεύ-τερη είναι η Βασιλική (Κούλα) με σύζυγο το Στέργιο Σοφολόγη, τρίτος είναι ο Γεώργιος που δεν ζει και η σύζυγος του, μου είναι άγνωστο το όνομά της, τέταρτη είναι η Νούμτα με άγνωστο το όνομα του συζύγου της που είναι από την Αλεξάνδρεια, πέμτος είναι ο Θωμάς παντρεμένος με τη Μαλαματή Πάντου από το Σισάνι, έκτη είναι η Ασπασία με σύζυγο τον Απόστολο Καντίλη από το Βογατσικό, όγδοη είναι η Κατίνα με σύζυγο το Γιάννη Γιαννούλη, ένατη είναι η Ελένη με σύζυγο το Νίκο Ραφτο-Γιάννη από τη Βλάστη και δέκατη είναι η Ελευθερία με σύζυγο τον Ανδρέα Τσιόγκα ή Μπίτο από το Σισάνι. Παρέλειψα τον Αθανάσιο που είναι έβδομος στη σειρά και είναι παντρεμένος με την Αικατερίνη Μαρκοπούλου και έχουν δυο παιδιά, αγόρια: το Γιάννη και το Νίκο.

Όλα τα αδέρφια είναι γεννημένα από το 1921 μέχρι το 1944 και τα πιο πολλά ζουν στην Αλεξάνδρεια και όλοι έχουν επαφή με το χωριό μας.


 ΠΙΣΩ 

Γρήγορη Ενημέρωση


ΑΓΩΝΑΣ VOIORACE 2024 ΝΑΜΑΤΑ 11/8
Η φετινή διοργάνωση του VoioRace series ανοίγει και επίσημα με την έναρξη των εγγραφών Τετάρτη 1 Μαΐου 2024.
Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται, όπως κάθε χρόνο, μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου https://voio.gr/polites/voiorace/ και θα διαρκέσουν μέχρι και τρείς (3) ημέρες πριν την έναρξη του κάθε αγώνα. Η αφετηρία και ο.......

περισσότερα

Το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών 25/6/23 ....
περισσότερα

Το αφιέρωμα από το agiotopia.gr της Ιεράς μονής Αγίας Παρασκευής
περισσότερα

Ηλεκτροδότηση στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Ναμάτων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
περισσότερα

Μια νέα έκδοση από τις εκδόσεις "Ταξιδευτής" του συγχωριανού μας Δημήτρη Παράσχου. Η παρούσα μελέτη - έρευνα είναι αποτέλεσμα εικοσάχρο­νης και πλέον αναζήτησης για ένα θέμα που στις μέρες μας και μέσα στη δίνη της παγκοσμιοποίησης φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως πρακτική σημασία.
περισσότερα

Νέο βίντεο. Οδοιπορικό Ναμάτων 2020
περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση
"Ναματιανές ντοπιολαλιές και δοξασίες στα Νάματα Βοΐου - Κοζάνης" στα πλαίσια των γιορτών Πέλεκον της Αναστασίας Παπαθωμά
περισσότερα