Το επώνυμο Γκάτσος προήλθε από την Αλβανική λέξη χαρούμενος. Πότε ακριβώς εγκαταστάθηκαν στα Νάματα είναι άγνωστο. Είναι όμως γνωστό πως ήρθαν μαζί με άλλους κτηνοτρόφους της περιοχής Γρεβενών γύρω στα 1830 – 1840. Αν ανατρέξουμε στην καταγωγή τους θα τους βρούμε να είναι αναγκαστικοί φυγάδες από τα Βλαχοχώρια του Γράμμου (Τσιούργιακα) και της Βόρειας Ηπείρου που δια μέσω της Φούρκας Κονίτσης που παρέμειναν εκεί για πολύ λίγο χρονικό διάστημα 1770 – 1780, κατέφυγαν μετά σε χαμηλότερα υψόμετρα που τους εξασφάλιζαν την διαβίωση της κτηνοτροφίας τους, γιατί ήταν αποκλειστικά νομάδες κτηνοτρόφοι, βλάχοι.Τα χαμηλά αυτά εδάφη που αναζήτησαν ήταν χωριά των Γρεβενών τα χαμηλότερα Κουπατσιαροχώρια.

Αλλά και εκεί δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν για πολλά χρόνια. Μετά από παραμονή σε αυτά γύρω στα σαράντα περίπου χρόνια, νέα δεινά από τους Τουρκαλβανούς τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν και αυτόν τον τόπο και να βρουν νέο και πιο ασφαλές κρησφύγετο στο χωριό μας το καλοκαίρι και σε θερμότερα μέρη το χειμώνα, που ήταν τα χωριά της Ελασσόνας και του Τίρναβου.

Ο πρώτος Γκάτσος που εγκαταστάθηκε στο χωριό μας, από αφηγήσεις μεγαλύτερων μας, μας πληροφορούν πως ήταν κάποιος Γεώργιος, ο οποίος παντρεύτηκε μια από τις τέσσερις αδερφές του Νικολάου και Διαμαντή Μπακόλα και απέκτησαν έξι γιους και μια κόρη. Τα αγόρια με σειρά γεννήσεως ήταν οι παρακάτω: Νικόλαος πατέρας του Ζαβολέτα, Ιωάννης πατέρας του Ζησάκου, Κώστας πατέρας του Ζάμπου, Απόστολος πατέ-ρας του Μπαλάτα, Διαμάντης πατέρας του Μπόλα, και Μιχάλης πατέρας του Ράλλη, και τελευταία ήταν η κόρη που αγνοούμε το όνομά της. Όπως όμως έχουμε πει παραπάνω, ο πρώτος γιός του Γεωργίου ήταν ο Νικόλαος του οποίου αγνοούμε το όνομα της συζύγου του, γνωρίζουμε βέβαια τα παιδιά τους με ακρίβεια. Πρώτος ήταν ο Κώστας (Ζαβολέτας) ο οποίος παντρεύτηκε την Αναστασία Σιαφαρίκα βλαχόφωνης καταγωγής από την Αβδέλα Γρεβενών, απέκτησαν τρία αγόρια, τον Αθανάσιο, το Νικόλαο που σκοτώθηκε στη Μικρά Ασία, το Γιάννη και την Ασπασία. Δεύτερος γιός του Νικολάου ήταν ο Γεώργιος (Καραμπής), σύζυγός του ήταν η Ζωή Τσιάρα που πέθανε μόλις γέννησε το πρώτο παιδί το Νικόλαο. Ο Γεώργιος ξαναπαντρεύτηκε την Γλυκερία Τσιλιμάνη από τη Βλάστη και απέκτησαν τρία παιδιά, τον Κώστα το Μιχάλη και την Αναστασία. Τρίτο παιδί του Νικολάου ήταν ο Γιάννης (Λιώνας), ήταν παντρεμένος με την Ελένη Ιωάννου Μπαρτζώκα και είχαν δυο αγόρια τον Νικόλαο (Κολιό) και τον Κώστα (Κώτσιο), πρέπει να είχε και δύο κόρες οι οποίες πέθαναν σε νεαρή ηλικία στη μεγάλη γρίπη του 1917. Τέταρτο παιδί του Νικολάου ήταν ο Αλέξης, και σύζυγός του ήταν η Ελένη Καραγώγου Ναματιανή, απέκτησαν τρία αγόρια, το Νικόλαο, το Γιάννη και τον Κώστα, και δύο κόρες την Κατερίνα και την Αναστασία.

Ο Νικόλαος είχε και μια κόρη, τη Μαρούσιω, σύζυγος Μασούρα. Πάμε τώρα στο δεύτερο παιδί του Γεωργίου αρχηγού της οικογένειας, που ήταν ο Γιάννης, είχε δύο παιδιά, το Γεώργιο και το Ζήση (Ζησάκο), ο οποίος παρόλο που απέκτησαν με τη σύζυγό του Σύρμω πολλά παιδιά δεν του έζησε κανένα και υιοθέτησε δύο από τον αδερφό του Γεώργιο, το Γιάννη που πήρε σύζυγο την Τριανταφυλλιά Τζιούφα από τη Βλάστη και την Γλυκερία που είναι σύζυγος του Ιωάννη Τσιάρα (Νάκο).

Ο Γεώργιος Γκάτσος αδελφός του Ζήση είχε ακόμα ένα γιο το Στέργιο, που πήγε σώγαμπρος στο Ζήση Μπέλλο, παίρνοντας γυναίκα του την κόρη του Στεργιανή. Εκτός από τους παραπάνω γιους και κόρη, ο Γεώργιος που παρέλειψα να γράψω το όνομα της συζύγου του που ήταν Καλλίνω το γένος Τάρη, απέκτησαν άλλες τέσσερεις κόρες, την Ελένη σύζυγο Ντέλκου, την Σουλτάνα σύζυγο του Μιχάλη Λώνα, τη Στεργιανή σύζυγο Κατσάνη και την Τρυγώνα σύζυγο Δημ. Παράσχου.

Επίσης παρέλειψα να γράψω στην προηγούμενη οικογένεια του Νικολάου Γκάτσου πως εκτός του Κώστα, το Γεώργιο, τον Ιωάννη και Αλέξη και τη Μαρούσιω είχε και ένα έκτο παιδί τον Απόστολο (Τότση) που ήταν παντρεμένος με τη Σουλτάνα Βαβούρα από τη Βλάστη και είχαν τρία αγόρια και δυο κόρες: το Νικόλαο, το Γεώργιο, τον Κώστα, την Καλλιρόη και την Αναστασία.

Τρίτο παιδί του Γεωργίου αρχηγού της οικογενείας ήταν ο Κώστας (Ζάμπος), η σύζυγός του μας είναι άγνωστη. Είχαν όμως δυο αγόρια: το Γεώργιο και το Γιάννη (Γκουγκουλιάνα). Ο Γεώργιος είχε δυο αγόρια: τον Κώστα που σκοτώθηκε στη Μικρά Ασία και τον Νικόλαο (Κουλούσια) που ήταν παντρεμένος με τη Ζωή (Γκίτσα) Α. Μπαρτζώκα, κα είχαν τέσσερα παιδιά, τον Κώστα, την Ελένη, τον Γεώργιο και τον Αναστάσιο. Ο Γεώργιος είχε όμως και μια κόρη που σύζυγός της ήταν ο Κ. Κουρκούτας.

Για τον άλλο γιο του Κώστα Γκάτσο, το Γιάννη γνωρίζουμε μόνο ένα γιο του, τον Κώστα (Ντούλα) που είχε τρία παιδιά: το Γεώργιο, το Γιάννη και την Καλλιρόη και μια ακόμη κόρη που αγνοώ το όνομά της.

Τέταρτος γιος του Γεωργίου Γκάτσου αρχηγού αυτής της οικογενείας ήταν ο Απόστολος (Μπαλάτας), τη σύζυγό του την αγνοούμε, είχαν όμως δυο παιδιά: τον Νικόλαο και τον Δημήτριο (Τάκα). Ο Νικόλαος είχε σύζυγο τη Σύρμω Ι. Γούλα και είχαν τρία αγόρια και δυο κόρες: τον Απόστολο με σύζυγο την Ευαγγελία Κούκη από τη Βλάστη, το Μιχάλη που ήταν ανύπαντρος, το Γιάννη με σύζυγο την Ελένη Καφέ. Και οι δύο του κόρες ήταν παντρεμένες στην Βλάστη, η μια είχε τον Αθανάσιο Τριαντάφυλλο και η άλλη κάποιον Αλεξίου. Είχε όμως και έναν ακόμη γιο το Θωμά που πέθανε σε ηλικία 18 χρονών.

Ο άλλος γιος του Απόστολου, ο Δημήτριος (Τάκας) ήταν παντρεμένος με κάποια ονομαζόμενη Χαρίκλεια από τη Βλάστη. Εγκατέλειψε πολύ παλιά το χωριό πριν το 1940. Οπότε δεν γνωρίζουμε περισσότερα, παρά μόνον πως είχε τρία αγόρια: τον Απόστολο, τον (…) και τον (…).

Πέμπτο παιδί του Γεωργίου Γκάτσου (αρχηγού) ήταν ο Διαμαντής του οποίου τη σύζυγό του δεν την γνωρίζουμε, ξέρουμε μόνον πως είχαν δυο γιους: τον Δημήτριο (Ζαμπάκα) και τον Νικόλαο (Μπόλα). Η οικογένεια αυτή εγκατέλειψε πολύ παλιά το χωριό και γι’ αυτό δεν έχουμε περισσότερα στοιχεία. Μας είναι γνωστός μόνον ο ένας ο γιος του Νικολάου που ζει στη Θεσσαλονίκη, αλλά και οι άλλοι απόγονοι της παραπά-νω οικογένειας ζουν γύρω και κοντά στη Θεσσαλονίκη.

Ερχόμαστε τώρα στο έκτο παιδί του Γεωργίου (αρχηγού), το Μιχάλη που ήταν και ο τελευταίος γιος του. Και αυτού τη σύζυγό του δεν τη γνωρίζουμε. Βέβαιο όμως είναι πως είχαν δυο παιδιά: μια κόρη που ήταν παντρεμένη με κάποιον Καρανίκα από τη Βλάστη, και το Στέργιο που είχε σύζυγο την Ελένη Γ. Μητράκου, και είχαν τέσσερεις κόρες και ένα γιο: το Μιχάλη που ήταν και ο πρώτος, ακολουθεί η Μαρίκα, η Σουλτάνα, η Αικατερίνη και η Φρειδερίκη. Η οικογένεια Γκάτσου είναι η μεγαλύτερη στο χωριό που σήμερα αριθμεί πολλές δεκάδες οικογένειες και τα μέλη τους ξεπερνούν τα τριακόσια άτομα. Είναι διεσπαρμένες σε όλη τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία και στη Θεσσαλία.


 ΠΙΣΩ 

Γρήγορη Ενημέρωση


Το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών 25/6/23 ....
περισσότερα

Στις 6 Αυγούστου ο ορεινός αγώνας στα Νάματα....
περισσότερα

Το αφιέρωμα από το agiotopia.gr της Ιεράς μονής Αγίας Παρασκευής
περισσότερα

Ηλεκτροδότηση στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Ναμάτων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
περισσότερα

Μια νέα έκδοση από τις εκδόσεις "Ταξιδευτής" του συγχωριανού μας Δημήτρη Παράσχου. Η παρούσα μελέτη - έρευνα είναι αποτέλεσμα εικοσάχρο­νης και πλέον αναζήτησης για ένα θέμα που στις μέρες μας και μέσα στη δίνη της παγκοσμιοποίησης φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως πρακτική σημασία.
περισσότερα

Νέο βίντεο. Οδοιπορικό Ναμάτων 2020
περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση
"Ναματιανές ντοπιολαλιές και δοξασίες στα Νάματα Βοΐου - Κοζάνης" στα πλαίσια των γιορτών Πέλεκον της Αναστασίας Παπαθωμά
περισσότερα