η οικογένεια Γούλα (πατρωνυμικό) επώνυμο προέρχεται και αυτή από κά-ποιο χωριό της περιοχής Γράμμου, όπως τόσες άλλες, που δια μέσου του χωριού Πολυνέρι Γρεβενών που παρέμεινε εκεί γύρω στα 50 περίπου περίπου χρόνια, έφυγε και από κει για να καταλήξει στα Νάματα γύρω στα 1860.

Ο πρώτος Γούλας που γνωρίζουμε ήταν ο Γεώργιος και γνωστά παιδιά του ήταν ο Δημήτριος, πατέρας του Νταλαγιώργου, ο Νικόλαος πατέρας των Τζιντζιοβαίων και ο Γιάννης πατέρας του Ζήση (Γιαννής).

Πρώτος ήταν ο Δημήτριος που ήταν παντρεμένος με κάποια Ελένη από το ίδιο χωριό το Πολυνέρι και λόγω του κοντού αναστήματος του κόλλησαν το παρατσούκλι Μητράκος που αργότερα του έγινε κανονικό επώνυμο και σήμερα όλοι οι το συνεχίζουν. Ο Δημήτριος Μητράκος είχε δυο γιους και μια κόρη, η κόρη του ήταν η Καλλίνω (Καλλιρόη) και ήταν παντρεμένη με το Στέργιο Γουναρά (Τιγούλια) που ήταν οι γονείς της μάνας μου. Δεύτερο παιδί του Μητράκου ήταν ο Γεώργιος (Νταλαγιώργος) και σύζυγος του ήταν η Αικατερίνη (Ρίνα) Κ. Χαλούπη. Είχαν τέσσερα παιδιά: την Ελένη, σύζυγο Στέρ. Γκάτσου (Ράλλη), την Αριστούλα, σύζυγο του Αθανασίου Γκάτσου, το Δημήτριο με σύζυγο την Αθηνά Γ. Ρούκα, που απέκτησαν πέντε παιδιά από τα οποία το ένα αγόρι δεν έζησε, τα άλλα ήταν πρώτη η Μαργαρίτα που είναι παντρεμένη με τον Διαμαντή Καραγιώργο και στη συνέχεια το Στέργιο, το Γιώργο και το Χαρίλαο. απόγονοί του

Δεύτερος γιος του Νταλαγιώργου ήταν ο Κωνσταντής, σύζυγος του ήταν η Μαργαρίτα Σ. Κουρκούτα και απέκτησαν τρία αγόρια: το Γεώργιο, το Στέργιο και το Θανάση (Σάκη). Δεύτερος γιος του Μητράκου ήταν ο Στέργιος (Τέγος) με σύζυγο τη Γιαννούλα Πατσίκα και είχαν δυο αγόρια το Δημήτριο και το Γεώργιο. Ο Στέργιος (Τέγος) πέθανε νέος και η σύζυγός του Γιαννούλω ξαναπαντρεύτηκε. Δεύτερος γιος του Γεωργίου Γούλα (πρόγονος) ήταν ο Νικόλαος (Τζιντζιόβας), ήταν παντρεμένος με την Ελένη Καραΐσκου από τη Βλάστη και απέκτησαν τέσσερα αγόρια: πρώτον το Στέργιο με σύζυγο τη Σιάνα Καραγώγου απέκτησαν τρία παιδιά: τον Κωσταντή, τη Δέσπω και το Νικόλαο. Δεύτερο παιδί του Ν. Τζιντζιόβα ήταν ο Γεώργιος, σύζυγος του ήταν η Αρετή Ζ. Χαλδούπη και απέκτησαν πέντε παιδιά: το Νικόλαο, τη Σουλτάνα, το Ζήση, την Ελένη και το Δημήτριο (Τάκη). Τρίτο παιδί του Νικολάου Τζιντζιόβα ήταν ο Γιάννης και σύζυγος του η Μαρίκα Μ. Μάρτου και απέκτησαν δυο κόρες: τη Βαγγελίτσα που δεν έζησε και την Ελένη σημερινή σύζυγος του Γεωρ. Γουναρά. Ο Γιάννης πέθανε νέος και η Μαρίκα ξαναπαντρεύτηκε το Σπύρο Σοφολόγη από τη Βλάστη. Και τελευταίο παιδί του Νικολάου Τζιντζιόβα ήταν ο Δημήτριος που δεν παντρεύτηκε και έζησε μέχρι τα γηρατειά του.

Τρίτο παιδί του Γεωργίου Γούλα αρχηγού της οικογενείας Γούλα ήταν ο Ιωάννης, σύζυγος του ήταν κάποια Ελένη αγνώστων λοιπών στοιχείων. Παιδιά τους ήταν ο Ζήσης με σύζυγο τη Θωμαή Θεοδώρου Κόκουρα και απέκτησαν τρία παιδιά: το Γιάννη, την Ελένη και την Μαρία (Μαίρη). Δεύτερο παιδί του Ιωάννη Γούλα ήταν η Σύρμω που είχε σύζυγο το Νικόλαο Α. Γκάτσο (Μπαλάτα).

Ο Ιωάννης Γούλας ήταν το μοναδικό παιδί της οικογενείας Γούλα που διατηρούσε το επώνυμο Γούλας αυτός και οι απόγονοί του. Παρέλειψα να γράψω πως και ο άλλος γιος του Γεωργίου Γούλα αρχηγού της οικογένειας Γούλα ο Νικόλαος, εκτός από το Στέργιο, το Γεώργιο και το Γιάννη και Δημήτριο, είχε ακόμη ένα γιο τον Κων/νο που σκοτώθηκε το 1917 στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

Εδώ τελειώνει η οικογένεια Γούλα με τις διακλαδώσεις Μητράκου και Τζιντζιόβα με συνολικό αριθμό οικογενειών σήμερα γύρω στις 17, οι οποίες είναι διασκορπισμένες στην Πτολεμαΐδα, στον Τίρναβο, στην Κοζάνη, στην Αλεξάνδρεια και την Αθήνα.


 ΠΙΣΩ 

Γρήγορη Ενημέρωση


Το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών 25/6/23 ....
περισσότερα

Στις 6 Αυγούστου ο ορεινός αγώνας στα Νάματα....
περισσότερα

Το αφιέρωμα από το agiotopia.gr της Ιεράς μονής Αγίας Παρασκευής
περισσότερα

Ηλεκτροδότηση στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Ναμάτων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
περισσότερα

Μια νέα έκδοση από τις εκδόσεις "Ταξιδευτής" του συγχωριανού μας Δημήτρη Παράσχου. Η παρούσα μελέτη - έρευνα είναι αποτέλεσμα εικοσάχρο­νης και πλέον αναζήτησης για ένα θέμα που στις μέρες μας και μέσα στη δίνη της παγκοσμιοποίησης φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως πρακτική σημασία.
περισσότερα

Νέο βίντεο. Οδοιπορικό Ναμάτων 2020
περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση
"Ναματιανές ντοπιολαλιές και δοξασίες στα Νάματα Βοΐου - Κοζάνης" στα πλαίσια των γιορτών Πέλεκον της Αναστασίας Παπαθωμά
περισσότερα