Η οικογένεια αυτή με πρόγονο τον Κώστα απ’ όπου προέρχεται και το επώνυμο της, κατάγεται από το Συρράκο της Ηπείρου, και ήταν βλαχόφωνης καταγωγής, όπως ήταν όλοι οι κάτοικοι του Συρράκου. Κατά την επανάσταση του 1821 ήταν παρόν και το Συρράκο, αλλά εκεί απέτυχε και καταστράφηκε απ’ τους Τουρκαλβανούς του Αλή Πασά. Όσοι απ’ τους κατοίκους του διασώθηκαν κατέφυγαν ανατολικά της Πίνδου, ή όπου αλλού τους προσφέρονταν άσυλο και ατομική ασφάλεια. Η παραπάνω οικογένεια μαζί με μια άλλη οικογένεια του Μπαρτζώκα που θα μιλήσουμε παρακάτω κατόρθωσαν μετά από περιπέτεια τριάντα περίπου χρόνων να φθάσουν στο χωριό μας. Οι ρίζες της οικογένειας Ζαλοκώστα είναι από το ίδιο δέντρο που είναι και του γνωστού ποιητή Γεωργίου Ζαλοκώστα.

Ο πρώτος Ζαλοκώστας που ήρθε εδώ στο χωριό μας κατά το έτος 1850 περίπου ήταν ο Κώστας, πρόγονος των οικογενειών Ζαλοκώστα – Βράνα, δεν γνωρίζουμε και αυτού τη σύζυγό του, είχαν όμως τρία παιδιά αγόρια: ο πρώτος πρέπει να ήταν ο Δημήτριος που δεν πρέπει να ήρθε εδώ μαζί με τον πατέρα του και τα άλλα δυο αδέρφια του, γιατί πιθανόν είναι να ήταν παντρεμένος κατά την εποχή εκείνη, αργότερα όμως και κατά το έτος 1880 βλέπουμε μια κόρη του να παίρνει σύζυγο από τα Νάματα, το Μιχάλη Μπαρτζώκα και άλλη μια παρέμεινε εκεί, που απόγονοί τους ζουν στα Γρεβενά.

Ο δεύτερος γιος του Κώστα Ζαλοκώστα ήταν ο Γιάννης, είχε ένα γιο τον Κώστα (Γκουντής). Ο Κώστας ήταν παντρεμένος με τη Ζωή Γεωργαλά και απέκτησαν δύο αγόρια και τρία κορίτσια: το Γιάννη, το Ζήση που σφάχτηκε από παρακρατικές οργανώσεις στην περιοχή του Βόλου κατά τον εμφύλιο πόλεμο 1947. Οι τρεις κόρες του ήταν: η Ελένη, η Αλεξάνδρα και η Ευδοξία.

Ο τρίτος γιος του Κων/νου Ζαλοκώστα ήταν ο Γεώργιος που για λόγους που δεν γνωρίζουμε μετονομάσθη σε Βράνας και έκτοτε οι απόγονοί του διατηρούν αυτό το επώνυμο. 

Η σύζυγος του Γεωργίου Ζαλοκώστα – Βράνα μας είναι άγνωστη. Είχαν όμως πολλά παιδιά, συνολικά πέντε, δεν γνωρίζουμε βέβαια τη σειρά γέννησης τους και θα τους γράψω ως έγγιστα. Πρώτος πρέπει να ήταν ο Κώστας που είχε έξι παιδιά: το Γεώργιο, το Δημήτριο και το Νικόλαο, τα άλλα τρία ήταν κορίτσια: η Καλλιρόη, η Στεργιανή και η Ελένη. Δεύτερο παιδί του Γεωργίου Βράνα – Ζαλοκώστα ήταν ο Μιχάλης χωρίς άλλα στοιχεία. Τρίτος ο Γιάννης (Ζιαράγκας) επίσης άγνωστων λοιπών στοιχείων. Τέταρτος κάποιος Πέτρος, και τελευταίος ο Ηλίας που ήταν παντρεμένος με την Τριανταφυλλιά Χάχα από τη Βλάστη και απέκτησαν έξι παιδιά: την Ελένη, τη Σοφία, το Γεώργιο, το Νικόλαο, το Γιάννη και την Καλλιρόη (Πόπη). Η οικογένεια Βράνα – Ζαλοκώστα εί-ναι διεσπαρμένοι σε όλη τη Μακεδονία με πάρα πολλές οικογένειες που όλες ζουν στη διασπορά με βάση τη Θεσσαλονίκη.


 ΠΙΣΩ 

Γρήγορη Ενημέρωση


Το εκλογικό αποτέλεσμα των εκλογών 25/6/23 ....
περισσότερα

Στις 6 Αυγούστου ο ορεινός αγώνας στα Νάματα....
περισσότερα

Το αφιέρωμα από το agiotopia.gr της Ιεράς μονής Αγίας Παρασκευής
περισσότερα

Ηλεκτροδότηση στο Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής Ναμάτων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
περισσότερα

Μια νέα έκδοση από τις εκδόσεις "Ταξιδευτής" του συγχωριανού μας Δημήτρη Παράσχου. Η παρούσα μελέτη - έρευνα είναι αποτέλεσμα εικοσάχρο­νης και πλέον αναζήτησης για ένα θέμα που στις μέρες μας και μέσα στη δίνη της παγκοσμιοποίησης φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως πρακτική σημασία.
περισσότερα

Νέο βίντεο. Οδοιπορικό Ναμάτων 2020
περισσότερα

Βιβλιοπαρουσίαση
"Ναματιανές ντοπιολαλιές και δοξασίες στα Νάματα Βοΐου - Κοζάνης" στα πλαίσια των γιορτών Πέλεκον της Αναστασίας Παπαθωμά
περισσότερα